24.09.2024 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Široký výběr kompaktních zametačů i nástaveb

Zametací stroje BUCHER ztělesňují nepochybně prvotřídní kvalitu a vysoký výkon bez kompromisů. Výhradním dovozcem této techniky do Česka a na Slovensko je firma HANES. Podívejme na novinky pro rok 2025.

„BUCHER nabízí široké portfolio zametacích kompaktní vozů i nástaveb s objemem zásobníku od dvou do dvanácti metrů krychlových. Jedná se o kompaktní samojízdné zametací stroje a nástavby pro komerční podvozky. BUCHER, to je etalon mezi výrobci zametacích vozů a nástaveb. Všechny zametače s touto značkou se kromě vysokého výkonu a snadné obsluhy vyznačují i ohleduplností vůči životnímu prostředí. V každé kategorii zametačů naleznete také bezemisní modely, tedy zametače s plně elektrickým pohonem,“ přibližuje jednatel společnosti HANES Filip Hachle.

Malé kompaktní zametače

Nejmenším členem v týmu samosběrných vozů BUCHER je CityCat VS20 a V20 se zásobníkem o objemu 2 m3. Jedná se nejprodávanější „kompakty“ v této kategorii zametačů v Evropě, tedy samozřejmě i u nás. K dispozici je ve čtyřech modelových a hmotnostních variantách (od 3,5 do 4,8 t) s motory Euro 6D nebo Stage V. Všechny varianty lze využít jako nosiče nářadí, tedy výměnných nástaveb a efektivně pomohou také při zimní údržbě. V nabídce přibyl i pohon všech kol 4 x 4.

Oba modely jsou dostupné i s elektrickým pohonem; mají označení VS20e a V20e. Jedná se o sériově vyráběné stroje, které v porovnání s dieselovými nemají žádný handicap – naopak jsou efektivnější, tím pádem i úspornější. Kapacita akumulátorů činí 45 a 63 kWh, respektive novinkou pro rok 2025 jsou akumulátory s kapacitou 80 kWh. Stroje mají palubní nabíjecí stanici 22 kWh, a tak pro uvedení do provozu není třeba žádná zvláštní infrastruktura. Proti dieselovým modelům jsou CityCaty s elektropohonem významně tišší. Lze je tak provozovat i při nočním úklidu chodníků a veřejných prostranství.

Zametací nástavby

V programu zametacích nástaveb, které se montují na komerční podvozky, došlo pro rok 2025 ke generační obměně stávajících modelů s označením BUCHER MaxPowa V series ve třech variantách V50, V65, V80 a V120. Jsou určené pro úklid měst, silnic, dálnic, letištních ploch ve velikostech 5/6,5/8 a 12 m3.

Pohon nástavby může být řešený samostatným nástavbovým motorem (JCB 55/97 a 129 kW) nebo od podvozku s možností i hydrostatického pohonu pojezdu podvozku v režimu práce. To je čím dál žádanější koncept, protože lze dosáhnout minimální rychlosti, například při práci za frézou, nebo v místech, kde míra znečištění anebo manévrování vyžaduje plazivou rychlost.

Nástavby se podle velikosti mohou pyšnit zásobou čisté vody o objemu až 2000 litrů, s přídavnou nádrží až 6000 litrů, což značně navyšuje pracovní perimetr daného zametacího vozu. Dále došlo k optimalizovanému umístění ventilátoru a zlepšenému proudění vzduchu; nová technologie SmoothFlow zvětšila sací výkon. Největší nástavby jsou nově vybavené patentovaným ventilátorem TriPlate, což jsou de facto dvě ventilátorová kola vedle sebe. Tak bylo dosaženo největšího sacího výkonu. Rychlost proudění převyšuje 300 Km/h, max. výkon je více než 20 000 m3/h, podtlak přes 17 KPa.

Na výběr připravil BUCHER tři typy zametacích agregátů podle preferencí budoucího provozovatele zametacího vozu, s tak zvaným tlačeným či taženým bočním přimetacím kartáčem, nebo popřípadě s dometacím válcovým kartáčem za sací hubicí. Všechny modely přijdou v příštím roce s novým rozhraním ovládání, a upraveným designem tvaru nástaveb, které sdílí mnoho komponentů napříč modelovou řadou MaxPowa.

Z bohatého výčtu příslušenství si může zákazník vybrat i zmiňované zadní sací hubice pro odsávání nečistot v celé šíři vozidla, vysokotlaký systém v několika variantách, různé rozměry bočních kartáčů a sacích hubic, systémy EasyClean pro usnadnění údržby v rámci čistění zásobníku. Jednoduše řečeno: vybere si určitě každý.*

Foto archiv/HANES

(Celý příspěvek vyšel v Komunální technice 9/2024)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down