Komunitní kompostárna Malý Rohozec, která byla otevřena v roce 2009 a byla určena pro zpracovávání bioodpadů od turnovských občanů a z údržby zeleně města, neodpovídala platné legislativě. Město Turnov, vlastník zařízení, proto podalo žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí na výstavbu nové kompostárny.
Žádost o dotaci uspěla a město Turnov dostalo na tuto akci dotaci ve výši 4,76 milionu korun. Z vlastních prostředků byl příspěvek 10,52 milionu. V srpnu 2014 byla původní kompostárna uzavřena, na podzim roku 2014 začaly stavební práce. Došlo k odbourání betonových žlabů, původní jímky a celkové úpravě plochy kompostárny. V kompostárně je v současné době nový asfaltový povrch, jímka odpadních vod, buňka pro obsluhu a především zabezpečená plocha určená ke kompostování, ve které je zabudována technologie kompostování HANTSCH (Francie).
Nově vybudovaná kompostárna v Malém Rohozci zahájila provoz 29. června 2015. Její kapacita byla navýšena z původních 2600 t/rok na současných 4300 t/rok zpracovávaných biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) sebraných v Turnově a jeho okolí. Zařízení provozují Turnovské odpadové služby Turnov, s. r. o.
Technologie kompostování
Příprava a zakládání surovin do zakládky kompostu
Veškeré suroviny (tráva, listí, větve) přivezené ke zpracování jsou zpracovávány v míchacím voze SAMURAI 5 500/110 od firmy SEKO. Suroviny jsou drcením a namícháním zpracovány tak, aby byly zajištěny podmínky pro optimální průběh kompostovacího procesu. Připravené suroviny jsou uskladněny na kompostovací ploše a následně jsou založeny na kompostovací - provzdušňovací plochu. Jednotlivé základky jsou po celou dobu kompostovacího procesu vedeny a evidovány do provozního deníku podle termínu založení a ukončení a dále podle druhů kompostovaných surovin.
Proces kompostování
Kompostování je v kompostárně Malý Rohozec rozděleno do dvou fází.
První intenzivní fáze kompostování je zajišťována technologií francouzské firmy Hantsch, která metodou řízeného provzdušňování zkvalitňuje a urychluje proces kompostování.
Na provzdušňované ploše o velikosti 380 m2 jsou suroviny zakládány do tří hromad o rozměrech - základna 7 m, výška 3 m, délka 18 m.
Optimální aerobní podmínky rozkladu jsou zajišťovány vháněním vzduchu ventilátory o příkonu 1,5 kW do kanálů pod hromadami. Pod každou hromadou jsou dva větrací kanály, které jsou speciálně upraveny pro optimální množství přiváděného vzduchu podle podmínek monitorovaných v celé zakládce. Větrací kanály zároveň slouží i k odvodu vody do sběrných sifonů a dále do záchytné jímky.
Pro druhou fázi – dozrávání kompostu - je využívána dozrávací plocha, která je součástí kompostovací plochy. Za období dozrávání je kompost z důvodu provzdušňování zhruba čtyřikrát přeházen univerzálním nakladačem KRAMER Allrad 342-00. Objem lopaty nakladače je 1 m3.
Zpracování hotového kompostu
Poslední operací je prosévání vyrobeného kompostu - velmi kvalitního organického hnojiva. Tato činnost je zajišťována formou služby. Kompost je proséván bubnovým třídičem Doppstadt SM 518. Struktura vyrobeného kompostu je závislá na typu použitého síta a velikosti jeho ok. Používané síto má velikost oka 20 x 20 mm. Nadsítná složka vhodná k dalšímu kompostování je následně vrácena zpět do kompostovacího procesu. Nežádoucí příměsi jsou předávány na skládku.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!