V roce 2014 město Kladruby realizovalo projekt, jehož hlavním cílem bylo zlepšit kvalitu služeb pro obyvatele v oblasti odpadového hospodářství. Bylo tak vytvořeno místo pro ukládání a zpracovávání biologicky rozložitelných odpadů, které do té doby ve městě a jeho širším okolí chybělo.
V rámci projektu, který byl spolufinancován Evropskou unií a Státním fondem životního prostředí ČR, byla vybudována kompostárna s roční kapacitou 500 tun surovin na vstupu. V kompostárně Kladruby je pro zpracování využívána technologie kompostování v pásových hromadách na volné ploše. Provozovatelem kompostárny jsou technické služby města Kladruby. V blízkosti kompostárny se nachází sběrný dvůr, který byl vybudován na skládce s ukončeným provozem.
Technologie kompostování
Pro zpracovávání BRKO je využívána technologie kompostování v pásových hromadách na volné ploše, které jsou překopávány překopávačem kompostu. Jde o klasický způsob kompostování, kdy zpracovávané suroviny jsou zakládány postupně do jednotlivých pásových hromad podle ověřené surovinové skladby.
Zpracování bioodpadu probíhá podle technologického postupu, který je složen z následujících technologických operací.
I/ příprava surovin do zakládky kompostu
- dřevnatá hmota je před založením rozdrcena na potřebnou strukturu štěpkovačem dřevní hmoty pro maximální průměr 150 mm Laski LS 150/27 C s benzínovým motorem;
- BRKO dovezené do kompostárny jsou uskladňovány na kompostovací ploše a pokud možno ihned zakládány do pásových hromad;
II/zakládání kompostu
- všechny zpracovávané suroviny jsou do pásových hromad zakládány podle receptury optimální surovinové skladby kolovým traktorem New Holland T5040 s čelní lopatou o objemu 0,5 m3;
III/ proces kompostování
- z důvodu zajištění potřebné aerace zpracovávaných surovin založených do pásových hromad jsou suroviny překopávány taženým překopávačem kompostu PEZZOLATO PRK 2500; pracovní prostor stroje je (š x v) – (2,5 x 1,4) m, jeho výkonnost je závislá na fyzikálních vlastnostech zpracovávaných surovin, lze přibližně uvést hodnotu 400 m3/h;
- při prvním překopání dojde k homogenizaci založené hromady; do 48 hodin po homogenizační překopávce teplota stoupne nad 65°C – signál správně založené zakládky; při teplotě nad 65°C je nutné hromadu provzdušnit a snížit teplotu, tedy překopat; pro správný průběh kompostování, zejména z důvodu potřebné aerace založených surovin, je nutné překopávání pásových hromad provádět pravidelně, v závislosti na průběhu kompostovacího procesu;
IV/ monitorování kompostovacího procesu
- především je sledována teplota uvnitř jednotlivých hromad, a to minimálně jedenkrát za týden, v době ihned po založení častěji;
- pro monitorování je využíván digitální tyčový teploměr bez elektronického zápisu hodnot od firmy AGRETO;
- naměřené hodnoty jsou ručně zapisovány do provozního deníku;
- na základě výsledků monitorování je kompostovací proces ukončen - minimální doba trvání procesu je z důvodu nutné hygienizace zpracovávaných surovin 60 dnů.
V/ finalizace vyrobeného produktu
– k prosévání je využíván rotační bubnový třídič PEZZOLATO, model VAGLIO L3000, velikost ok prosévacího bubnu je 15 x 15 mm.
Produkt kompostárny
Produktem kompostárny je kompost požadovaných jakostních znaků, který je hodnocený podle zákona 5441/2020 Sb, o odpadech – během roku je odebírán jeden kontrolní vzorek. Vyrobené množství kompostu se pohybuje kolem hodnoty 200 tun za rok.
V současné době je vyrobený kompost využíván pro potřeby města Kladruby, tj. pro údržbu obecní zeleně a veřejných prostranství – zakládání nových trávníkových ploch a květinových záhonů, výsadbu nových keřů a stromů a dorovnávání nerovností terénu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!