Odolné stroje pro údržbu zeleně v náročném prostředí

Údržba okrasných zelených ploch ve veřejném sektoru vyžaduje největší porci práce v oboru. Je to dáno jak rozsahem, tak intenzitou vyjádřenou počtem sečí. Chceme, aby všechna tato místa byla vzhledná, udržovaná. K tomu slouží široká nabídka techniky a mechanismů, z níž lze vybírat přesně podle specifického určení, zkušeností nebo osobních preferencí.

 

Co ale plochy, které jsou v nějakém ohledu nestandardní? Hůře přístupné, kde kvůli tomu není možné nasadit klasickou techniku, často dlouhodobě neudržované a podobné. Obvykle je údržba úkolem pro ruční „motorové kosy“, tedy činnost velmi náročnou na čas i fyzickou námahu. Jaké jsou v dnešní době možnosti pro výrazné zefektivnění těchto prací?

Traktorové příslušenství

Již poměrně tradiční technikou je agregace příkopového nebo svahového mulčovače na tříbodovém závěsu traktoru. Může se jednat například o techniku značek Frontoni a Femac, která nabízí řešení všech velikostí pro veškeré typy provozu.

Nejmenší modely z řady BUTTERFLY a CAT lze využít pro malotraktory už od hmotnosti 600 kg a výkonu 20 koní. Tyto lehké příkopové sekačky mají jedinečnou vlastnost v podobě hydraulické 90° otoče ramene, díky čemuž je nástavec automaticky chráněný proti nájezdu na překážku a práci zvládne celkově lépe.

Pro traktory o výkonu od 40 koní jsou potom určená ramena ELITE a FOX PROFI s dosahem až 5,7 m. Tyto řady nabízejí ideální poměr ceny a výkonu, a také proto si našly již mnoho spokojených zákazníků.

Ze skupiny sekaček s předsazením žací hlavy pak můžeme jmenovat CAMEL. Zde je hlava předsunutá do zorného pole obsluhy o 1,35 m. Další možností je profesionální stroj s mezinápravovou agregací FEMAC DOC 302PA s variabilním předsazením až 2,5 m (obr. 1).

Samojízdné mulčery

Úpravou vlastností konvenčních žacích traktorů tak, aby posloužily v mnohem náročnějších podmínkách, vznikly mulčovací stroje jako STELLA Racoon (obr. 2). Mají snížené těžiště, pohon všech kol s uzávěrkou diferenciálu a možnost využití dvojmontáže kol na zadní nápravě. Tak dokáží zdolávat opravdu strmé svahy až do 35°. Cepové žací ústrojí s robustními kladivy a výkonné motory zase zajišťují schopnost rychlé a účinné úpravy dlouhodobě neudržovaných ploch.

„Dálka“ s potenciálem

Za inovativní řešení údržby obtížně přístupných ploch můžeme označit dálkově ovládané stroje. Už se nedá hovořit o tom, že by šlo o něco nového. Vždyť tyto stroje jsou s námi již i více než 15 let. Pořád se ale jedná o oblast techniky plné nových vylepšení a možností. Tak v rámci této kategorie postupně vznikly více specializované či naopak univerzálnější stroje.

Příkladem lehké techniky s velmi vysokou svahovou dostupností – až na samém limitu fyzikálních zákonů – je Green Climber F23 s hmotností 470 kg. Žací ústrojí je uzpůsobené pro kvalitní pokos v lehčích a okrasnějších podmínkách.

Svahové sekačky Stella URS (na obr. 3 model 100) jsou zase stroje s robustní konstrukcí, vysokou rychlostí práce a žacím systémem schopným likvidovat náletové dřeviny až do průměru 7 cm. Jde o velmi oblíbené pomocníky v provozech podniků správy železnic a vodních toků. Lze si vybrat model se šířkou sečení 85 nebo 100 cm. Menší je schopný převozu uvnitř dodávky.

Pro výše uvedenou techniku platí, že i přes maximální svahovou dostupnost se nemusí při práci na konci vrstevnic otáčet, a tím nevznikají místa poškozená od pásů.

Všestranné nosiče

Značka Green Climber nabízí také celou řadu dálkově ovládaných univerzálních nosičů nářadí o výkonu od 30 do 80 koní. Dají se použít k rozmanitým činnostem, s různými adaptéry, v rozličných podmínkách. Ty menší a lehčí jsou pro svou univerzalitu oblíbené mezi poskytovateli služeb.

Základním pracovním nástavcem je mulčovací nebo drtící adaptér. Kromě něj lze stroj využít jako štěpkovač, drážkovač, zakladač trávníků, pařezovou frézu, shrnovač, obraceč i lis na balíky. Na obrázku 4 je dálkově řízený nosič Green Climber LV500 v agregaci se zakladačem trávníků.

Větší nosiče s výkonem 60 a 80 koní jsou oblíbené při údržbě zeleně v okolí distribučních sítí. Zde se prakticky agregují pouze s lesní drtící hlavou s pevnými kladivy určenou k likvidaci dřevin až do průměru 10 cm.

Pomohou skuteční odborníci

Dnešní doba nabízí technická řešení pro téměř všechny potřeby. Jednou z hlavních je náhrada lidské práce, jejíž nasazení je každým rokem složitější a dražší. Co dělat, když jste právě v takové situaci i vy? Zamyslet se a popsat problém a podmínky. Jaké plochy, velikosti a jak často udržujete. S těmito informacemi pak stačí najít a oslovit dodavatele, určitě se zkušenostmi z této oblasti. Výhodou je, pokud má komplexní nabídku. Tak vám nebude doporučovat pouze jedno řešení, ale bude hledat právě to správné pro dané prostředí.

Dalším důvodem, proč chtít dodavatele se zkušenostmi, je servis. Uvedené stroje totiž musejí snášet mnohem náročnější zacházení a servis než běžná technika. Je to zcela logické: stroje působí po celou pracovní dobu v obtížných podmínkách. Používáme je tam, kam sami nemůžeme nebo nechceme jít, často způsobem, že na běžných strojích bychom se ani sami neudrželi.

To vyžaduje mnoho specifických informací, které obdržíte pouze od skutečných odborníků. Na základě výše uvedených indicií poznáte, že jste na správném místě.

Foto archiv/ALFA PROFI

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down