
Rodinná restaurace a penzion Chez Gaston se nachází ve francouzské vesničce Hauteluce – v Alpách poblíž nejvyšší hory Evropy, Mont Blanc, v nadmořské výšce kolem 2000 metrů. Každou zimu je nejvyšší prioritou zajištění přístupu do podniku, a to od prvního dne sezóny.
Aby se s touto výzvou vypořádal, našel majitel Grégoire (foto) řešení: dva kompaktní smykové nakladače Bobcat – S550 a S130 a kloubový kolový nakladač L85. Tyto stroje mu šetří čas a současně zaručují, že se hosté do restaurace vždy dostanou.
Chez Gaston založil v roce 1974 Grégoirův otec. O dvacet let později jej převzal současný majitel se svou ženou Céline. Oba řídí provoz, jejich dcera je šéfkuchařkou. Restaurace není jen místem k občerstvení, ale současně cenným odkazem, který se majitelé zavázali chránit a předávat dál. „Je pro nás důležité udržet si rodinného a horského ducha. Chceme, aby naše děti toto místo posouvaly dál,“ říká Céline.
Během let prošel podnik několika rekonstrukcemi včetně rozšíření teras. Tato vylepšení sice umožnila ubytovat více hostů, ale také znesnadnila zimní údržbu. Před pořízením nakladačů bylo odklízení sněhu velmi pracné – každé ráno trvalo tři až čtyři hodiny.
Grégoire se setkal s nakladačem Bobcat v roce 2004 u kamaráda, který s ním uklízel komunikaci. Byl příjemně překvapený, a proto se rozhodl tento stroj pořídit. Nyní jsou nakladače nezbytnými pomocníky pro jeho každodenní práci okolo restaurace a penzionu.
Díky specializovanému příslušenství, konkrétně sněhové fréze, dnes tyto stroje umožňují zbavit terasy sněhu za pouhých 30 minut, což v extrémních zimních podmínkách ve vysoké nadmořské výšce představuje významnou úsporu. „Technika nám opravdu usnadnila život. Ušetřili jsme spoustu sil i času,“ dodává Céline s důrazem na značný průlom v každodenním životě rodiny.
Grégoire postupně vybavil svou restauraci několika stroji. „Naši hosté jsou často překvapeni, co všechno dokážu se svými malými nakladači S550 nebo S130,“ říká a pochvaluje si výkon techniky: „Úklid sněhu je dnes jednoduše řešitelný problém. My se díky tomu můžeme dál rozvíjet ve své hlavní činnosti – provozu restaurace a penzionu.“
Foto archiv/Bobcat


