Vermikompostárna v Terezíně u Čejče se nachází ve vinařské oblasti jižní Moravy. Místní vinaři řeší v čase vinobraní otázku kam umístit výlisky z hroznů (matoliny), které jim vzniknou při lisování hroznů.
V kompostárně jsou matoliny zpracovávány technologií vermikompostování, jde o kompostování s využitím žížal Eisenia foetida (tzv. kalifornské žížaly). Díky jejich činnosti dochází k výraznému zefektivnění přeměny zbytkové biomasy a zároveň je dosaženo vyšší kvality produkovaného kompostu.
Při využívání této technologie je nutné zajistit optimální prostředí pro hlavní součást vermikompostování – pro žížaly. Zajištění optimálních podmínek pro jejich existenci se týká zejména dostatečného přísunu zpracovávaných biologických surovin, dále vlhkosti, míry provzdušnění a teplotních podmínek v prostředí výskytu žížal, obsahu solí a dalších méně důležitých parametrů.
I/ zakládání pásových hromad
Zpracovávané matoliny jsou čelním nakladačem UNC 060 zakládány v prostorách budovy podél stěn do pásových hromad. Následně je založena násada se žížalami. Po určité době (zhruba čtyři týdny) jsou hromady doplňovány z důvodu dostatečného množství potravy pro žížaly.
II/ monitorování kompostovacího procesu
Sledována je především teplota uvnitř jednotlivých hromad, a to minimálně jedenkrát za týden (v době ihned po založení častěji), optimální teplotní podmínky v zakládce výskytu žížal pro vermikompostování jsou 18°C - 22°C, nesmí překročit 35°C.
III/ finalizace vyrobeného produktu
Prvním krokem je oddělení žížalích jedinců z hotového vermikompostu. Při postupném krmení (vrstvení matolin) se žížaly pohybují směrem vzhůru za novou potravou, tzn., že v dolní části vrstvy, kde je hotový vermikompost, je minimální počet jedinců. Naopak v horní vrstvě hromady (asi 20 cm) je množství žížal značné. Tato vrstva se ručně sebere a použije se jako násada při zakládání nové hromady.
Dalším krokem je prosévání hotového vermikompostu, k čemuž je využíván vibrační prosévací stroj s rovinným sítem vlastní konstrukce s průměrem kruhových otvorů 3 mm, velikost otvorů síta je volena tak, aby nepropadla semínka z hroznů.
IV/ ověřování nových technologických postupů
V hale je založeno několik zakládek, u kterých jsou ověřovány odlišné postupy vermikompostování od technologie kompostování v pásových hromadách:
- kompostování ve válcových ohradách,
- pokusné válce s různými druhy zpracovávaných surovin,
- přikrývání venkovních hromad silážní folií.
Výsledným produktem kompostárny je kompost s číslem ohlášení O1411 - Vermikompost ze Slovácka a prosátá varianta s číslem ohlášení O902 - Jemný vermikompost ze Slovácka, organické hnojivo.
Oba výrobky mají v mnoha ukazatelích lepší vlastnosti než klasický kompost:
Filozofií firmy je poskytnout pěstitelům rostlin všeho druhu jedinečné organické hnojivo, které stvořila sama příroda. Z tohoto důvodu je nabízen ve variantách:
prosátý (jemný) vermikompost (jsou oddělena zrníčka a další materiál, které jsou větší než 3 mm) - používá se např. pro přihnojování pokojových rostlin, pěstování plodové a kořenové zeleniny, hnojení truhlíkových okrasných rostlin.*