Vermikompostárna v Terezíně u Čejče se nachází ve vinařské oblasti jižní Moravy. Místní vinaři řeší v čase vinobraní otázku kam umístit výlisky z hroznů (matoliny), které jim vzniknou při lisování hroznů.
V kompostárně jsou matoliny zpracovávány technologií vermikompostování, jde o kompostování s využitím žížal Eisenia foetida (tzv. kalifornské žížaly). Díky jejich činnosti dochází k výraznému zefektivnění přeměny zbytkové biomasy a zároveň je dosaženo vyšší kvality produkovaného kompostu.
Kompostovací technologie
Při využívání této technologie je nutné zajistit optimální prostředí pro hlavní součást vermikompostování – pro žížaly. Zajištění optimálních podmínek pro jejich existenci se týká zejména dostatečného přísunu zpracovávaných biologických surovin, dále vlhkosti, míry provzdušnění a teplotních podmínek v prostředí výskytu žížal, obsahu solí a dalších méně důležitých parametrů.
I/ zakládání pásových hromad
Zpracovávané matoliny jsou čelním nakladačem UNC 060 zakládány v prostorách budovy podél stěn do pásových hromad. Následně je založena násada se žížalami. Po určité době (zhruba čtyři týdny) jsou hromady doplňovány z důvodu dostatečného množství potravy pro žížaly.
II/ monitorování kompostovacího procesu
Sledována je především teplota uvnitř jednotlivých hromad, a to minimálně jedenkrát za týden (v době ihned po založení častěji), optimální teplotní podmínky v zakládce výskytu žížal pro vermikompostování jsou 18°C - 22°C, nesmí překročit 35°C.
III/ finalizace vyrobeného produktu
Prvním krokem je oddělení žížalích jedinců z hotového vermikompostu. Při postupném krmení (vrstvení matolin) se žížaly pohybují směrem vzhůru za novou potravou, tzn., že v dolní části vrstvy, kde je hotový vermikompost, je minimální počet jedinců. Naopak v horní vrstvě hromady (asi 20 cm) je množství žížal značné. Tato vrstva se ručně sebere a použije se jako násada při zakládání nové hromady.
Dalším krokem je prosévání hotového vermikompostu, k čemuž je využíván vibrační prosévací stroj s rovinným sítem vlastní konstrukce s průměrem kruhových otvorů 3 mm, velikost otvorů síta je volena tak, aby nepropadla semínka z hroznů.
IV/ ověřování nových technologických postupů
V hale je založeno několik zakládek, u kterých jsou ověřovány odlišné postupy vermikompostování od technologie kompostování v pásových hromadách:
- kompostování ve válcových ohradách,
- pokusné válce s různými druhy zpracovávaných surovin,
- přikrývání venkovních hromad silážní folií.
Vyrobený produkt
Výsledným produktem kompostárny je kompost s číslem ohlášení O1411 - Vermikompost ze Slovácka a prosátá varianta s číslem ohlášení O902 - Jemný vermikompost ze Slovácka, organické hnojivo.
Oba výrobky mají v mnoha ukazatelích lepší vlastnosti než klasický kompost:
vysoký obsah živin v přirozeném pro rostlinu snadno využitelném složení;
výrazně zvyšuje růst kořenového systému i celé rostliny;
zvyšuje násadu květu, prodlužuje dobu kvetení, zvyšuje množství a velikost plodů;
zvyšuje obranyschopnost rostliny;
je bez zápachové vhodné tedy i pro balkónové či pokojové rostliny;
neobsahuje žádné umělé složky;
vhodné pro udržitelné zemědělství, certifikované i pro eko-zemědělství;
při dlouhodobém používání vermikompost zlepšuje i samotnou kvalitu půdy;
obsahuje živiny, enzymy a přirozené látky, které napomáhají k lepšímu hospodaření vody v půdě.
Filozofií firmy je poskytnout pěstitelům rostlin všeho druhu jedinečné organické hnojivo, které stvořila sama příroda. Z tohoto důvodu je nabízen ve variantách:
neprosátý vermikompost (obsahuje zrníčka z matolin) – používá se na plošné hnojení, vyvýšené záhony, při výsadbě stromů, keřů, hnojení příkmených pásů ve vinicích; aplikuje se buď ke kořenům při výsadbě (max. 10 % z objemu vyhloubené jámy), nebo je rozhozem na povrch s následným zapravením do půdy.
prosátý (jemný) vermikompost (jsou oddělena zrníčka a další materiál, které jsou větší než 3 mm) - používá se např. pro přihnojování pokojových rostlin, pěstování plodové a kořenové zeleniny, hnojení truhlíkových okrasných rostlin.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!