Vermikompostování (kompostování s využitím žížal) je zpracovatelská technologie, která je v ČR známá zejména z domácností při zpracování kuchyňských zbytků. Je to především z důvodu, že tento způsob zpracování bioodpadů je vcelku jednoduchý a využívá principy známé z přírody. Za tímto účelem jsou využívány různé typy maloprodukčních vermikompostérů – od jednoduchých bedýnek až po několikapatrové plastové vermikompostéry. Uživatel může ovlivňovat proces zpracování a kvalitu vermikompostu, který poté sám využívá při pěstování rostlin.
Při nakládání s velkými objemy bioodpadů u nás převažuje klasické kompostování v pásových hromadách na volné ploše, kdy se za účelem provzdušňování používají finančně nákladné, na provoz náročné překopávače kompostu. Postupně si však své místo nachází i velkoprodukční vermikompostování. Vedle zpracovávání zemědělské zbytkové biomasy, pocházející z živočišné a rostlinné zemědělské produkce včetně vinařství, si v poslední době hledá vermikompostování své místo i při zpracovávání BRKO na vermikompostárnách, které si budují obce, popř. technické služby v těchto obcích.
Více se dočtete v článku Ing. Petra Plívy v časopisu Komunální technika 3/2014