Pavel Pleiner společně se dvěma zaměstnanci hospodaří na 500 hektarech zemědělské půdy v okolí Nové Vsi pod Pleší na Dobříšsku. Vedle rostlinné výroby provozuje kompostárnu a fotovoltaickou elektrárnu. Jeho nejzásadnější příjmy pocházejí z rostlinné výroby, proto pro dosažení očekávaných výnosů v požadované kvalitě uplatňuje pestrý osevní postup a půdě dopřává přísun živin zejména z kompostu a také umělých hnojiv.
Pro zpracovávání biologicky rozložitelných surovin je využívána kombinace dvou technologií:
1/ řízená termofilní fermentace v uzavřených fermentorech;
2/ kompostování v pásových hromadách na volné, vodohospodářsky zajištěné ploše.
I/ řízená termofilní fermentace v uzavřených fermentorech
Uvnitř objektu kompostárny byla vybudována hala s třemi fermentory, ve kterých probíhá termofilní aerobní fermentace.
1/ bioodpady, které byly zhomogenizovány míchacím strojem SEKO 5 typ 500/153 GCT, jsou umístěny do fermentorů, z nichž každý má kapacitu pro uskladnění 280 m3;
2/ vzduchotechnický systém pro vhánění vzduchu do fermentorů zajišťuje dostatečný přívod vzdušného kyslíku štěrbinami v podlaze každého fermentoru, čímž dochází k lavinovitému rozvoji termofilní aerobní mikroflóry a vývoji teplot uvnitř vsádky nad 65°C po dobu nejméně pěti dní (dochází k hygienizaci bioodpadů); součástí vzduchového systému je biofiltr, který je umístěný mimo halu a výraznou měrou snižuje únik zápašných plynů do okolí zařízení (asi o 70 %), biofiltr je naplněný čerstvou dřevní štěpkou, která je překryta mulčovací kůrou;
3/ průběh kompostovacího procesu v jednotlivých fermentorech je automaticky řízen prostřednictvím řídicího systému (zapínání a vypínání ventilátorů), úprava vlhkosti zpracovávaných surovin (zkrápění vodou ze záchytné jímky), systém současně archivuje veškerá naměřená data, zejména teploty pro kontrolu průběhu hygienizace;
4/ po ukončení kompostovacího procesu 21–60 dní následuje vyskladnění fermentátu (surového kompostu) manipulátorem MERLO TURBOFARMER TF38.7-120 z fermentorů; fermentát je převezen na venkovní, vodohospodářsky zajištěnou plochu, kde následuje druhá fáze kompostování.
II/ kompostování v pásových hromadách
1/ fermentát (meziprodukt výroby kompostu) je na volné ploše zakládán do pásových hromad lichoběžníkového průřezu;
2/ provzdušňování založených pásových hromad je zajišťováno překopávačem kompostu TPK 300, jehož pracovní prostor je – šířka 3 m a výška 2 m; pásové hromady jsou překopávány asi jedenkrát za týden, četnost překopávání je závislá mimo jiné i na teplotě surovin uvnitř pásových hromad, teploty uvnitř hromad jsou měřeny ručně tyčovým zapichovacím teploměrem;
3/ hotový kompost je uskladněn na skladovací ploše, kde je uložen až do doby jeho expedice.
Více v časopisu Komunální technika 7/2022.*