Pavel Pleiner společně se dvěma zaměstnanci hospodaří na 500 hektarech zemědělské půdy v okolí Nové Vsi pod Pleší na Dobříšsku. Vedle rostlinné výroby provozuje kompostárnu a fotovoltaickou elektrárnu. Jeho nejzásadnější příjmy pocházejí z rostlinné výroby, proto pro dosažení očekávaných výnosů v požadované kvalitě uplatňuje pestrý osevní postup a půdě dopřává přísun živin zejména z kompostu a také umělých hnojiv.
Pro zpracovávání biologicky rozložitelných surovin je využívána kombinace dvou technologií:
1/ řízená termofilní fermentace v uzavřených fermentorech;
2/ kompostování v pásových hromadách na volné, vodohospodářsky zajištěné ploše.
I/ řízená termofilní fermentace v uzavřených fermentorech
Uvnitř objektu kompostárny byla vybudována hala s třemi fermentory, ve kterých probíhá termofilní aerobní fermentace.
1/ bioodpady, které byly zhomogenizovány míchacím strojem SEKO 5 typ 500/153 GCT, jsou umístěny do fermentorů, z nichž každý má kapacitu pro uskladnění 280 m3;
2/ vzduchotechnický systém pro vhánění vzduchu do fermentorů zajišťuje dostatečný přívod vzdušného kyslíku štěrbinami v podlaze každého fermentoru, čímž dochází k lavinovitému rozvoji termofilní aerobní mikroflóry a vývoji teplot uvnitř vsádky nad 65°C po dobu nejméně pěti dní (dochází k hygienizaci bioodpadů); součástí vzduchového systému je biofiltr, který je umístěný mimo halu a výraznou měrou snižuje únik zápašných plynů do okolí zařízení (asi o 70 %), biofiltr je naplněný čerstvou dřevní štěpkou, která je překryta mulčovací kůrou;
3/ průběh kompostovacího procesu v jednotlivých fermentorech je automaticky řízen prostřednictvím řídicího systému (zapínání a vypínání ventilátorů), úprava vlhkosti zpracovávaných surovin (zkrápění vodou ze záchytné jímky), systém současně archivuje veškerá naměřená data, zejména teploty pro kontrolu průběhu hygienizace;
4/ po ukončení kompostovacího procesu 21–60 dní následuje vyskladnění fermentátu (surového kompostu) manipulátorem MERLO TURBOFARMER TF38.7-120 z fermentorů; fermentát je převezen na venkovní, vodohospodářsky zajištěnou plochu, kde následuje druhá fáze kompostování.
II/ kompostování v pásových hromadách
1/ fermentát (meziprodukt výroby kompostu) je na volné ploše zakládán do pásových hromad lichoběžníkového průřezu;
2/ provzdušňování založených pásových hromad je zajišťováno překopávačem kompostu TPK 300, jehož pracovní prostor je – šířka 3 m a výška 2 m; pásové hromady jsou překopávány asi jedenkrát za týden, četnost překopávání je závislá mimo jiné i na teplotě surovin uvnitř pásových hromad, teploty uvnitř hromad jsou měřeny ručně tyčovým zapichovacím teploměrem;
3/ hotový kompost je uskladněn na skladovací ploše, kde je uložen až do doby jeho expedice.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!