V roce 2016 začalo družstvo Agricola Bylany v nevyužívaném silážním žlabu provozovat kompostárnu s kapacitou 1000 t/rok zpracovávaných bioodpadů.
Biologicky rozložitelný odpad je do družstva svážen z okolních obcí (Lány, Bylany, Rozhovice, Třibřichy a další). Pro družstvo je získání biologického odpadu další příležitostí, jak získat organické hnojivo pro rostlinnou výrobu – veškerý vyrobený kompost je využíván pro potřeby družstva a je aplikován na vlastní zemědělskou půdu.
Technologie kompostování
Pro zpracovávání biologicky rozložitelných surovin je využívána technologie kompostování v plošné hromadě na volné vodohospodářsky zajištěné ploše. Jde o klasický způsob kompostování, kdy jsou zpracovávané suroviny zakládány postupně do jedné plošné hromady podle ověřené surovinové skladby.
Zpracování bioodpadu probíhá podle technologického postupu, který je složen z několika technologických operací.
1/ Úprava surovin před založením do zakládky – pokud jsou kompostovány dřevní odpady (např. větve, kmeny, pařezy), které nejdou zakládat přímo do hromady, jsou naváženy na kompostovací plochu do velké hromady. Při dosažení určitého množství (asi 300 tun) je zahájena jemná dezintegrace pomocí rychloběžného drtiče SHARK, který je využíván formou služby.
2/ Manipulace se surovinami a kompostem – upravené suroviny jsou zakládány do plošné hromady podle receptury optimální surovinové skladby velkým teleskopickým manipulátorem MERLO PANORAMIC s nosností 5900 kg s výsuvnou devítimetrovou lopatou o objemu 2,5 m3. Manipulátor je využíván i pro přehazování založených surovin, manipulaci s hotovým kompostem a dalšími materiály.
3/ Aerace zpracovávaných surovin – provzdušňování zpracovávaných surovin, založených do vysoké plošné hromady, je zajišťováno teleskopickým manipulátorem MERLO, který zpracovávané suroviny přehazuje.
4/ Monitorování kompostovacího procesu – z důvodu sledování průběhu kompostovacího procesu je průběh monitorován. Především je sledována teplota uvnitř založené hromady, a to minimálně třikrát za týden. Pro monitorování je využíván tyčový zapichovací teploměr. Naměřené hodnoty jsou zapisovány do provozního deníku. Na základě výsledků monitorování je prováděna aerace zpracovávaných surovin přehozením plošné hromady (zhruba třikrát během jednoho kompostovacího procesu) a na základě výsledků monitorování je proces ukončen. Minimální doba trvání procesu je z důvodu nutné hygienizace zpracovávaných surovin 60 dnů.
5/ Dozrávání – kompost, u kterého probíhá závěrečný proces dozrávání, je umístěn na druhou půlku kompostovací plochy.
Produkt kompostárny
Produktem kompostárny je kompost požadovaných jakostních znaků, který není registrovaný. Převážná část produkce kompostu je využívána ve formě volně loženého, neprosátého kompostu k hnojení zemědělsky obdělávaných vlastních pozemků. V roce 2024 bylo v kompostárně vyrobeno 440 t kompostu, množství kompostu aplikovaného na zemědělskou půdu bylo 370 t.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!