19.10.2024 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vermikompostárna Terezín

Vermikompostárna v Terezíně u Čejče se nachází ve vinařské oblasti jižní Moravy. Místní vinaři řeší v čase vinobraní otázku kam umístit výlisky z hroznů (matoliny), které jim vzniknou při lisování hroznů.

kompostárně jsou matoliny zpracovávány technologií vermikompostování, jde o kompostování s využitím žížal Eisenia foetida (tzv. kalifornské žížaly). Díky jejich činnosti dochází k výraznému zefektivnění přeměny zbytkové biomasy a zároveň je dosaženo vyšší kvality produkovaného kompostu.

Kompostovací technologie

            Při využívání této technologie je nutné zajistit optimální prostředí pro hlavní součást vermikompostování – pro žížaly. Zajištění optimálních podmínek pro jejich existenci se týká zejména dostatečného přísunu zpracovávaných biologických surovin, dále vlhkosti, míry provzdušnění a teplotních podmínek v prostředí výskytu žížal, obsahu solí a dalších méně důležitých parametrů.

I/ zakládání pásových hromad

Zpracovávané matoliny jsou čelním nakladačem UNC 060 zakládány v prostorách budovy podél stěn do pásových hromad. Následně je založena násada se žížalami. Po určité době (zhruba čtyři týdny) jsou hromady doplňovány z důvodu dostatečného množství potravy pro žížaly.

II/ monitorování kompostovacího procesu

Sledována je především teplota uvnitř jednotlivých hromad, a to minimálně jedenkrát za týden (v době ihned po založení častěji), optimální teplotní podmínky v zakládce výskytu žížal pro vermikompostování jsou 18°C - 22°C, nesmí překročit 35°C.

III/ finalizace vyrobeného produktu

Prvním krokem je oddělení žížalích jedinců z hotového vermikompostu. Při postupném krmení (vrstvení matolin) se žížaly pohybují směrem vzhůru za novou potravou, tzn., že v dolní části vrstvy, kde je hotový vermikompost, je minimální počet jedinců. Naopak v horní vrstvě hromady (asi 20 cm) je množství žížal značné. Tato vrstva se ručně sebere a použije se jako násada při zakládání nové hromady.

Dalším krokem je prosévání hotového vermikompostu, k čemuž je využíván vibrační prosévací stroj s rovinným sítem vlastní konstrukce s průměrem kruhových otvorů 3 mm, velikost otvorů síta je volena tak, aby nepropadla semínka z hroznů.

IV/ ověřování nových technologických postupů

V hale je založeno několik zakládek, u kterých jsou ověřovány odlišné postupy vermikompostování od technologie kompostování v pásových hromadách:

      - kompostování ve válcových ohradách,

      - pokusné válce s různými druhy zpracovávaných surovin,

      - přikrývání venkovních hromad silážní folií.

 Vyrobený produkt

            Výsledným produktem kompostárny je kompost s číslem ohlášení O1411 - Vermikompost ze Slovácka a prosátá varianta s číslem ohlášení O902 - Jemný vermikompost ze Slovácka, organické hnojivo.

Oba výrobky mají v mnoha ukazatelích lepší vlastnosti než klasický kompost:

  • vysoký obsah živin v přirozeném pro rostlinu snadno využitelném složení;       
  • výrazně zvyšuje růst kořenového systému i celé rostliny;
  • zvyšuje násadu květu, prodlužuje dobu kvetení, zvyšuje množství a velikost plodů;
  • zvyšuje obranyschopnost rostliny;
  • je bez zápachové vhodné tedy i pro balkónové či pokojové rostliny;
  • neobsahuje žádné umělé složky;
  • vhodné pro udržitelné zemědělství, certifikované i pro eko-zemědělství;
  • při dlouhodobém používání vermikompost zlepšuje i samotnou kvalitu půdy;
  • obsahuje živiny, enzymy a přirozené látky, které napomáhají k lepšímu hospodaření vody v půdě.

Filozofií firmy je poskytnout pěstitelům rostlin všeho druhu jedinečné organické hnojivo, které stvořila sama příroda. Z tohoto důvodu je nabízen ve variantách:

  • neprosátý vermikompost (obsahuje zrníčka z matolin) – používá se na plošné hnojení, vyvýšené záhony, při výsadbě stromů, keřů, hnojení příkmených pásů ve vinicích; aplikuje se buď ke kořenům při výsadbě (max. 10 % z objemu vyhloubené jámy), nebo je rozhozem na povrch s následným zapravením do půdy.

prosátý (jemný) vermikompost (jsou oddělena zrníčka a další materiál, které jsou větší než 3 mm) - používá se např. pro přihnojování pokojových rostlin, pěstování plodové a kořenové zeleniny, hnojení truhlíkových okrasných rostlin.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down