11.10.2024 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Se spolehlivou technikou k soběstačnosti

Vstupní branou do Jizerských hor by se dala nazvat podhorská obec Mníšek, která se nachází severozápadně od Liberce. Do obce patří dvě vesnice Mníšek a Fojtka a žije zde zhruba 1800 obyvatel. Velká část obce leží na území Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Kopcovitý náročný terén katastru přímo určuje náročnost údržby komunikací, veřejných prostranství a zeleně. Kvalitní zajištění komunálních služeb se zde neobejde bez profesionální techniky. Jedním ze strojů, který výrazně pomáhá při letní i zimní údržbě i dalších pracích, je traktor ISEKI TH 5420.

„Potřebné výbavě komunální technikou věnujeme v obci velkou pozornost a během posledních několika let se nám podařilo strojový park výrazně obměnit a doplnit o chybějící stroje. Kromě traktoru ISEKI TH 5420 máme k dispozici ještě dva traktory Zetor, chodníkový zametací speciál, žací techniku a samozřejmě nechybí vhodné pracovní adaptéry nutné pro celoroční údržbu obce. Technické služby zajišťují v Mníšku čtyři zaměstnanci obecního úřadu a rozhodně se nenudí. Požadavky občanů jsou vyšší, než tomu bývalo v minulosti a mění se také zimní podmínky, na které je třeba rychle reagovat, a zodpovědní pracovníci musejí být v zimě stále ve střehu. Přibývá také místních komunikací, v obci jsme se dříve starali o 200 metrů chodníků, dnes jich musíme udržovat několik kilometrů. Na určité práce sice najímáme brigádníky, ale snažíme se o to být co nejvíce soběstační a to nejde bez potřebného technického zázemí,“ říká úvodem starosta obce Roman Slezák.

Cestou k soběstačnosti je tedy pravidelná obnova a modernizace technického parku. „U starších strojů neúměrně rostou náklady na jejich servis, navíc si nemůžeme dovolit, aby stroje stály a čekaly na případnou opravu. Proto se snažíme potřebnou mechanizaci měnit včas,“ dodává Roman Slezák.

Jak uvedl, traktor ISEKI je již třetím a zatím nejvýkonnějším modelem této značky, který v Mníšku využívají. „Při výběru nového traktoru jsme po zkušenostech s dalšími stroji značky ISEKI neměli důvod ke změně. Jde o multifunkční a především spolehlivý stroj, který s příslušnými pracovními adaptéry výrazně pomůže při údržbě veřejné zeleně i zimním úklidu, a velice platný je také při stavebních pracích v agregaci s čelním nakladačem. A důležitým faktorem byla při výběru kvalita servisu. Servisní partner (firma Bartoš nářadí s. r. o.) má svoje sídlo v Liberci, což je nedaleko a jsme s ním dlouhodobě spokojeni,“ vysvětluje Roman Slezák.

V zimě i v létě v pohodlí

„Když jsem před dvaceti lety v technické četě obecního úřadu začínal, měli jsme k dispozici prakticky pouze starý traktor s vlekem. V posledních letech se tato situace výrazně změnila k lepšímu. Pohybujeme se na území docela velkého katastru, ale mohu říci, že jsme k jeho údržbě již vybaveni profesionální technikou. O zabezpečení komunálních služeb se v Mníšku staráme čtyři a každý již ví, co má dělat, popřípadě se můžeme vzájemně zastoupit.

Hlavním úkolem víceúčelového traktoru ISEKI TH 5420, který provozujeme druhým rokem, je především údržba zeleně a zimní údržba veřejných prostranství a komunikací. Já s ním pracuji převážně v letní sezóně a věnuji se sečení travních porostů se sběrem. Na údržbu větších ploch je traktor s čelním systémem sečení naprosto ideální. Pokud není tráva vysloveně přerostlá, mohu pracovat rychle, a jak jsem zjistil, s nízkou spotřebou pohonných hmot. Díky systému čelního sečení mám dokonalý přehled, pozemky dosekám do krajů a traktor se pohybuje po již posečeném povrchu, což je výhoda. Bezproblémový je i transport posečené travní hmoty do sběrného koše. Pokud je porost vyšší nebo vlhčí, musím samozřejmě přizpůsobit pracovní rychlost. Traktor se pohybuje na travních pneumatikách, které nepřezouváme ani v zimě. Díky svým technickým vlastnostem zvládá podle mých zkušeností i kopcovitý terén. V létě samozřejmě ocením klimatizovanou kabinu a na pracovní podmínky si nemohou stěžovat ani kolegové, kteří s traktorem pracují v zimě při údržbě veřejných prostranství, protože kabina je pochopitelně vybavena topením. Při zimní údržbě pracuje traktor v agregaci s čelní sněhovou radlicí a rozmetadlem posypových materiálů, k dispozici je i čelní nakladač a traktor s vlekem může pomoci i při přepravě nejrůznějších materiálů. Přitom výměna pracovních agregátů je jednoduchá a rychlá. V obci traktor nevyužijeme každodenně, jezdí, když je třeba, ale je to velice dobrý a spolehlivý pomocník. Jelikož má zatím za sebou zhruba 250 odpracovaných motohodin, nesetkali jsme se u něj s žádnou technickou závadou. Abychom se vyhnuli případným poruchám, zajišťujeme potřebnou pravidelnou údržbu a samozřejmostí je i obvyklý záruční a pozáruční servis v běžných lhůtách. Přeci jenom nejde o laciný stroj, ale jeho pořízení se obci určitě vyplatí,“ hodnotí práci a zkušenosti s traktorem František Viktora.*    

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down