Spolehlivá a výkonná technika pro stavebnictví a další obory

Každé město či obec má potřebu neustále zvelebovat své pozemky, a průběžně tak zpříjemňovat život svým občanům, kteří denně používají místní komunikace, parky, silnice, hřiště a další místa. Kromě běžné údržby, jako je čištění či zametání komunikací, prořezávání a odvoz zeleně anebo v zimě třeba úklid sněhu, se občas objeví i nějaká větší akce, jako je například pokládka kabelu, vodovodního potrubí, odvoz sutin, nakládka materiálu a podobně.

Také pro tyto příležitosti je vhodné se poohlédnout po příslušných pomocnících, kteří splňují požadavky pro náročnou údržbu a výstavbu obce či městských částí. Nalezneme je například v portfoliu společnosti Vermeer CS, která se zabývá prodejem a servisem stavebních a speciálních strojů a techniky. Z její široké nabídky si vybere i ten nejnáročnější stavbař nebo správce pozemku. Podívejme se na čtyři skupiny produktů určených pro tyto činnosti podrobněji.

Univerzální smykové nakladače - obr. 1

V nabídce univerzálních smykových nakladačů Vermeer najdeme hned čtyři modely odstupňované výkonem a nosností – S450TX, S925TX, CTX50 a CTX100. Tyto stroje mají hned několik výhod – jsou malé, obratné, vyznačují se vysokým komfortem ovládání a obsluhy, ať již se jedná o nízkou hladinu hluku nebo bezkonkurenčně nízkou spotřebu pohonných hmot. Dokážou také díky své malé šířce projet i úzkými brankami (už od 91 cm).

Mají vlastní hydraulický systém se čtyřmi čerpadly, z nichž dvě slouží pro pohon hnacích motorů a dvě pro řízení ramen nakladače a pomocných hydraulických funkcí. Oddělená čerpadla pro napájení specifických funkcí umožňují stroji být produktivnější v porovnání se systémy s méně čerpadly.

Platforma pro připojení dalšího hydraulického zařízení může nést přes sedmdesát různých pracovních nástavců. Jen namátkou lze jmenovat lopaty, drapáky, radlice, paletové vidle pro manipulaci s materiálem, půdní renovátory, nivelátory, hrábě, sekačky na křoviny, pařezové frézy nebo travní válce pro údržbu zeleně, vrtáky, vrtačky, poháněné hrábě, vibrační pluhy, hydraulická kladiva nebo vrtáky příkopů pro úpravu terénu.

Minidumpery - obr. 2

Potřebujete-li převážet větší objem sypkého materiálu nebo stavební suti a kamenů, pak může Vermeer CS nabídnout malé dumpery od španělského výrobce AUSA – s nosností 1000, 1200, 1500 nebo 2000 kg. Také tyto stroje jsou spolehlivé, obratné a výkonné. Nejmenší model AUSA D100AHA Compact s nosností 1 t a výškovým vyklápěním je široký pouhých 990 mm, má kloubovou konstrukci, poloměr otáčení 3,06 m, a pohon 4 x 4 umožňuje zdolávat srázy až 38 %!

Také ostatní modely vynikají univerzálností a obratností, a nepřekvapí je žádný terén. Hydrostatická převodovka zajišťuje maximální komfort a bezpečnost při jízdě. Brzda převodovky navíc zabraňuje nechtěnému rozjetí stroje vlastní hmotností ze svahu, bez nutnosti brzdit pedálem. Díky svým malým rozměrům jsou dumpery AUSA vhodné pro drobné stavební činnosti a práce v obtížně přístupných oblastech, jako jsou například úzké ulice nebo parky.

Teleskopické nakladače - obr. 3

Zůstaneme-li ještě u manipulace s materiálem, od španělské výrobní sppolečnosti AUSA má Vermeer CS v portfoliu také teleskopické nakladače AUSA TAURULIFT®, které jsou ergonomickým a bezpečným řešením pro přepravu všech typů materiálů a manipulaci s nimi ve venkovních prostorech, provozech nebo stavbách.

Tyto ultrakompaktní, všestranné a výkonné stroje jsou navržené tak, aby umožňovaly transport velkých a těžkých nákladů a snadno se přizpůsobily těm nejnáročnějším a nejčlenitějším terénům. Řada AUSA TAURULIFT® poskytuje produkt, který dosahuje bezkonkurenční rovnováhy výkonu motoru a nosnosti stroje s nízkou spotřebou paliva.

Model T144H je vybavený úsporným motorem Kubota V1505 o výkonu 18,5 kW (25 k), který snižuje provozní náklady. Konstrukce s teleskopickým ramenem zmenšuje rozměry samotného nakladače, pokud jde o šířku, poskytuje lepší ovladatelnost a současně vytváří více místa pro prostornou a pohodlnou kabinu. Její poloha na přední nápravě také zlepšuje obsluze viditelnost a zvyšuje bezpečnost při nakládání a vykládání.

Nakladač je vybavený hydrostatickou převodovkou a plynulým spojkovým pedálem. Je navržený tak, aby zajistil snadnou a bezpečnou jízdu. Rovněž usnadňuje manipulaci s nákladem a přístup k němu.

Ručně vedené rýhovače - obr. 4

Velmi šikovné a užitečné stroje pro města i obce jsou také ruční rýhovače Vermeer určené k hloubení drážek a pro pokládání inženýrských sítí, kabelů a telefonních linek nebo instalaci zavlažovacích či zavodňovacích zařízení.

Jedná se o velmi výkonné a snadno ovladatelné pomocníky nenáročné na údržbu. Některé typy rýhovačů a drážkovačů rovněž umožňují záměnu pneumatik a pásů podle daných půdních podmínek. Lze je využívat k celé škále menších i větších projektů, jako jsou výkopy pro vedení vody, plynu, při hloubení ve skalnatých vrstvách, opravě silnic či dálnic, ale i pro jednorázové, kratší projekty jako hloubení drážek pro instalaci zavlažovacích zařízení či pokládku kabelů.

Mezi největší výhody uvedených rýhovačů patří zejména: spolehlivý motor, který lze bez problémů nastartovat v nejrůznějších teplotách a výškových polohách, systém řízení VZ, který umožňuje ovládání pouze lehkým tlakem bez větší námahy, díky němuž nejsou nutné žádné přídavné řídicí páky, čímž se výrazně zkrátí i doba zaškolení obsluhy, nebo třeba gumové pásy, které garantují snadnou práci i v písčitých či jílových půdách.

***

Co se udržování komunikací a parků, zvelebování veřejných pozemků nebo rozšiřování zástavby týká, společnost Vermeer CS je schopná svým sortimentem pokrýt veškeré potřeby obcí, měst a dalších zainteresovaných subjektů. Podrobné informace najdete na: www.vermeer.cz.

Foto archiv/Vermeer CS

(Příspěvek vyšel v Komunální technice 7/2024)*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down