06.12.2022 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompostárna Víska u Jevíčka

Společnost Hanácká zemědělská společnost Jevíčko a. s. (HZSJ a. s.) započala s činností v roce 1993 v oblastech zemědělská prvovýroba, silniční motorová doprava nákladní, ošetřování rostlin, rostlinných produktů, objektů a půdy proti škodlivým organismům, přípravky na ochranu rostlin. Společnost v současné době hospodaří na 2060 ha zemědělské půdy a zaměstnává 92 pracovníků.

V roce 2016 vybudovala HZSJ, a. s., v rámci dotačního projektu v areálu podniku v obci Víska u Jevíčka kompostárnu s kapacitou 1300 t/rok zpracovávaných surovin. Hlavním účelem projektu bylo vybudování systému sběru biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) vyprodukovaných občany města Jevíčka a okolních obcí, které leží v okrese Svitavy v Pardubickém kraji s následným zpracováváním sebraných BRKO kompostováním. Veškerý vyrobený kompost je využíván pro potřeby HZSJ, a. s., a je aplikován na vlastní zemědělskou půdu.

Technologie kompostování

            Pro zpracovávání biologicky rozložitelných surovin je využívána technologie kompostování v pásových hromadách na volné, vodohospodářsky zajištěné ploše. Jde o klasický způsob kompostování, kdy zpracovávané suroviny jsou zakládány postupně do jednotlivých pásových hromad podle ověřené surovinové skladby.

            Zpracování bioodpadu probíhá podle technologického postupu, který je složen z několika technologických operací.           

1/ Úprava surovin před založením do zakládky - suroviny určené ke zpracování včetně dřevních bioodpadů jsou naváženy na kompostovací plochu do velké hromady a při dosažení určitého množství (asi 300 tun), probíhá jemná dezintegrace pomocí velkého rychloběžného drtiče Willibald EP 5500 Shark V, do kterého jsou suroviny vkládány teleskopickým manipulátorem Merlo TF50.8T-170. Strojní linka složená z uvedených strojů je využívána formou služby.

2/ Manipulace se surovinami a kompostem – upravené suroviny jsou zakládány do pásových hromad podle receptury optimální surovinové skladby velkým teleskopickým manipulátorem MANITOU MLT 960 s nosností 6000 kg, s čelní lopatou o objemu 2,5 m3. Manipulátor je využíván i pro manipulaci založených surovin, hotového kompostu a dalších materiálů.

3/ Překopávání zpracovávaných surovin – pro překopávání surovin, založených do pásových hromad, je používán překopávač kompostu IWK AK3300, který je poháněn kolovým traktorem značky Deutz Fahr se super plazivým převodem. Pracovní prostor stroje je 3,3 x 1,7 m, jeho výkonnost je závislá na fyzikálních vlastnostech zpracovávaných surovin. Kompostárna má k dispozici dva překopávače kompostu stejného typu.

4/ Monitorování kompostovacího procesu – z důvodu sledování průběhu kompostovacího procesu je průběh monitorován. Především je sledována teplota uvnitř založených hromad, a to minimálně třikrát za týden. Pro monitorování je využíván tyčový, zapichovací teploměr. Naměřené hodnoty jsou zapisovány do provozního deníku.

            Na základě výsledků monitorování je prováděna aerace zpracovávaných surovin překopáváním pásových hromad (asi pětkrát během jednoho kompostovacího procesu) a také na základě výsledků monitorování je proces ukončen. Minimální doba trvání procesu je z důvodu nutné hygienizace zpracovávaných surovin 60 dnů.

Více v časopisu Komunální technika 12/2022.*

1 - Převoz BRKO pomocí nákladního automobilu s nástavbou pro nakládání kontejnerů

2 - Svozový sklápěcí automobil města Jevíčka

3 - Strojní linka pro jemnou dezintegraci zpracovávaných surovin

4 - Teleskopický manipulátor MANITOU MLT 960

5 -  Překopávač kompostu IWK AK3300 – dva kusy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.