Lomnice nad Lužnicí je město v jižních Čechách v okrese Jindřichův Hradec. Leží 10 kilometrů severně od Třeboně na řece Lužnici. Žije zde 1789 obyvatel. Pro zpracovávání biologicky rozložitelných komunálních odpadů byla vybudována Kompostárna Lomnice nad Lužnicí.
V roce 2010 Město Lomnice nad Lužnicí realizovalo projekt, jehož hlavním cílem bylo zlepšit kvalitu služeb pro obyvatele v oblasti odpadového hospodářství. V rámci projektu, který byl spolufinancován Evropskou unií a Státním fondem životního prostředí, byla navýšena kapacita kompostárny na 940 tun zpracovávaných surovin na vstupu. Kromě stavebních prací bylo z dotace pořízeno i potřebné technické vybavení - kolový traktor s čelní lopatou, štěpkovač, překopávač kompostu, třídič kompostu a potřebné kontejnery. Vlastníkem kompostárny je město Lomnice nad Lužnicí, provozovatelem kompostárny je organizační složka města - Správa a údržba majetku města Lomnice nad Lužnicí.
Technologie kompostování
Pro zpracovávání BRKO je využívána technologie kompostování v pásových hromadách na volné ploše, které jsou překopávány překopávačem kompostu. Jde o klasický způsob kompostování, kdy jsou zpracovávané suroviny zakládány postupně do jednotlivých pásových hromad podle ověřené surovinové skladby.
Zpracování bioodpadu probíhá podle technologického postupu, který je složen z následujících technologických operací.
I/ příprava surovin do zakládky kompostu
- Dřevnatá hmota je před založením rozdrcena na potřebnou strukturu štěpkovačem Pezzolato PZ140 s benzínovým motorem pro maximální průměr 140 mm;
- BRKO dovezené do kompostárny jsou uskladňovány na kompostovací ploše a pokud možno ihned zakládány do pásových hromad.
II/zakládání kompostu
- Všechny zpracovávané suroviny jsou do pásových hromad zakládány podle receptury optimální surovinové skladby kolovým traktorem LAMBORGHINI R3 EVO 100 s čelní lopatou o objemu 0,5 m3;
- Kolový traktor s lopatou je využíván k manipulaci s veškerými surovinami v kompostárně i mimo ni a samozřejmě pro manipulaci s hotovým kompostem.
III/ proces kompostování
- Z důvodu zajištění potřebné aerace zpracovávaných surovin založených do pásových hromad jsou suroviny překopávány taženým překopávačem kompostu PEZZOLATO PRT 3000 zapojeným zakolovým traktor; pracovní prostor stroje je (š x v) – (3 x 1,4) m, jeho výkonnost je závislá na fyzikálních vlastnostech zpracovávaných surovin, lze přibližně uvést hodnotu 400 m3/h;
- Při prvním překopání dojde k homogenizaci založené hromady, do 48 hodin po homogenizační překopávce teplota stoupne nad 65°C – signál správně založené zakládky. Při teplotě nad 65°C je nutné hromadu provzdušnit a snížit teplotu, tedy překopat. Pro správný průběh kompostování, zejména z důvodu potřebné aerace založených surovin, je nutné překopávání pásových hromad provádět pravidelně v závislosti na průběhu kompostovacího procesu.
IV/ monitorování kompostovacího procesu
- Především je sledována teplota uvnitř jednotlivých hromad, a to minimálně jedenkrát za týden, v době po založení častěji;
- Pro monitorování je využíván digitální tyčový teploměr bez elektronického zápisu hodnot od firmy TFA;
- Naměřené hodnoty jsou ručně zapisovány do provozního deníku;
- Na základě výsledků monitorování je kompostovací proces ukončen - minimální doba trvání procesu je z důvodu nutné hygienizace zpracovávaných surovin 60 dnů.
V/ finalizace vyrobeného produktu
– K prosévání je využívána bubnová prosévačka substrátu BPS 02 od českého výrobce NOVER, s. r. o., velikost ok prosévacího bubnu je 20 x 20 mm.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!