09.05.2022 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setkání ředitelů s vysokou účastí a zajímavým programem

V polovině dubna se ve školicím středisku společnosti Ekodepon v areálu skládky Černošín uskutečnilo tradiční setkání ředitelů technických služeb západočeského regionu. Hlavní náplní odborného programu bylo předání informací a možností praktických řešení problematiky odpadů v obcích podle nového zákona.   

 

Pro zúčastněné zástupce téměř třicítky společností byla po skončení odborného programu připravena také malá ukázka komunální techniky a následně prohlídka třídicí linky, skládky a kompostárny. Po kratším přesunu čekala na zájemce ještě exkurze do pivovaru Chodovar v Chodové Plané.

Jak zmínil v úvodním slovu ředitel Technického a dopravního servisu Mariánské Lázně Daniel Javůrek, ukazuje se, že podobná setkávání mají rozhodně svoje opodstatnění, jelikož slouží především k předávání aktuálních praktických zkušeností. A počet účastníků, mezi nimiž nebyli pouze zástupci ze západočeského regionu, mu dává jasně za pravdu.

Účastníky setkání přivítal také starosta města Černošína Miroslav Plincelner: „Začátkem devadesátých let vznikla myšlenka na založení sdružení obcí na Tachovsku, které by společnými silami řešily nakládání s odpady. Prvotní investici zajistilo osmnáct obcí, které začaly v roce 1993 postupně budovat vyhovující skládku. Postupně se přidávaly další obce, momentálně jich spolupracuje již 35. Firma Ekodepon, která skládku provozuje od roku 1996, je stoprocentně vlastněna Sdružením obcí pro vybudování a provozování skládky Černošín. Postupem času se firma vybavila potřebnou svozovou technikou a začala provozovat také kompostárnu a překladiště odpadů. V současné době se připravuje rozšíření skládky o desátou sekci, ale ta bude již zřejmě poslední.“

 

Komplexní zpracování odpadů

Firma Ekodepon donedávna provozovala dvě skládky komunálního odpadu v Kladrubech a Černošíně. V Kladrubech byl provoz v loňském roce ukončen a proběhla rekultivace, v Černošíně se počítá s provozem i po roce 2030. „Zabýváme se svozem celé škály odpadů, vlastníme šest klasických svozových vozidel a tři vozidla s hákovým systémem na svoz kontejnerů. Momentálně obsluhujeme 40 obcí a provozujeme 22 sběrných dvorů. Všechny zmiňované služby zajišťuje zhruba 50 zaměstnanců,“ představil firmu Ekodepon její jednatel, Ing. Petr Strankmüller. V černošínském areálu má svoje sídlo i dceřiná společnost IGRO, která kromě dalších činností provozuje třídírnu plastů. „Naší vizí je mít u většiny provozovaných činností koncovky. Proto potřebujeme třídičky na plasty a papír i kvalitní kompostárnu. Ale například na stavební a nebezpečné odpady využíváme služeb subdodavatelů, jelikož všechno obsáhnout nelze,“ dodal Petr Strankmüller.  

 

Diskuse o novém zákonu o odpadech

Nový zákon o odpadech je zaměřen především na separaci a recyklaci odpadů s co nejmenším podílem ukládání do skládek a spalování. „Splnit nastavené cíle bude dost náročné. V roce 2025 až 2029 bychom měli třídit alespoň 60 procent odpadů, v roce 2030 až 2034 minimálně 65 procent a od roku 2035 dokonce 70 procent z celkového množství. Což jsou docela tvrdá čísla, která budou muset být dodržována. Možnosti třídění jsou v České republice hodně velké, ale důležité je i další zpracování vytříděného materiálu. Zcela nedořešená je i otázka zálohování pet lahví, které jsou žádanou komoditou. Zásadně se mění právní poplatky za komunální odpady, jsou zavedeny tři druhy poplatků – místní poplatek a poplatky množství a objem. Stanovené je i zvyšování poplatků za ukládání odpadu na skládku s tím, že skládkování by mělo v roce 2030 skončit. Přičemž ve spalovnách by mělo končit pouze 25 procent odpadu. Tlak na recyklaci a další zpracování odpadů je tedy více než značný,“ upozornil Petr Strankmüller. 

Na Karlovarsku samostatně

Obdobný projekt stejného konceptu jako v Černošíně připravuje v karlovarském kraji společnost IGRO. „Zhruba 40 procent separovaných plastů vozíme z Karlovarska do Černošína a v budoucnu bychom se chtěli více osamostatnit. Původně jsme chtěli postavit třídírnu v Kraslicích v areálu sběrného dvora, ale tento projekt byl v roce 2020 pozastaven. Povedlo se najít vyhovující areál v průmyslové zóně v Novém Sedle s rozsáhlými plochami a halou, kde by měla být instalována třídicí linka. Zatím máme pouze povolení na skleněné odpady, ale v budoucnu chceme zpracovávat i papír, dřevo a plasty. Se startem provozu čekáme na nainstalování potřebného vážicího zařízení. Plánovaný koncept je zpracován do memoranda s jasným popisem budoucího provozu a jeho pravidel. Spolek Odpadáři Krušnohorsko 2020 je řádně zaregistrován a zkušební provoz by měl začít začátkem příštího roku,“ uvedl Robert Vopička, vedoucí provozu společnosti IGRO v Tisové – Březové.*    

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down