08.04.2022 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žebříček největších znečišťovatelů na světě

Komplexní analýza sestavila žebříček 38 členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj podle toho, jak efektivně nakládají s odpadem vytvořeným v jejich zemích.

Global Waste Index v roce 2022 ukazuje, že mezi zeměmi stále existují velké rozdíly v množství vyprodukovaného odpadu i způsobu jeho likvidace. Global Waste Index analyzuje efektivitu odpadového hospodářství v 38 zemích světa a jeho výsledkem je žebříček největších znečišťovatelů na světě. Studie se poprvé realizovala v roce 2019.

  • Turecko a Lotyšsko jsou opět největší znečišťovatelé, pětici nejhorších doplňují Chile, Mexiko a Itálie.
  • Nejpozitivnější hodnocení získaly Jižní Korea, Dánsko a Německo.
  • Nejméně odpadu vytvořily Kolumbie a Kostarika (nové členské státy OECD), Japonsko, Polsko a Mexiko.
  • Česko si oproti poslední analýze pohoršilo o 12 příček – dopomohl tomu především výrazný nárůst objemu průměrně vyprodukovaného odpadu na obyvatele.

Česko si pohoršilo  

Objem průměrně vyprodukovaného odpadu na obyvatele za rok narostl v České republice z 344 kg na 499 kg. Přestože míra recyklace i likvidace odpadu energetickým využitím narostly (recyklace z 88 kg na 110 kg, spalování z 56 na 76 kg), na skládkách skončilo o 64 kg odpadu více než u posledního žebříčku – až 231 kg.

Nelegální likvidace odpadu v Turecku

Turecko se v žebříčku opět umístilo jako země s nejnegativnějšími environmentálními dopady nakládání s odpady. V době vydání prvního žebříčku v roce 2019 se ještě v Turecku vůbec nerecyklovalo. Dnes se podle oficiálních údajů recykluje 47 kg na obyvatele. Navzdory těmto postupným zlepšením však nelze ignorovat obrovské množství odpadu, které se likviduje nezákonně – dosahuje objemu až 176 kg na obyvatele.

Další zajímavá zjištění žebříčku

  • Žádná jiná země neprodukuje tolik odpadu jako Spojené státy americké. Průměrný občan USA v současnosti vyprodukuje 811 kg odpadu ročně (o dva kilogramy odpadu více než v roce 2019) – přibližně polovina z toho končí na skládce. Spalováním se zneškodní jen 95 kg.
  • Kolumbie produkuje nejméně komunálního odpadu – v průměru 243 kg na obyvatele ročně.
  • Chile recykluje pouze dvě kila odpadu na obyvatele. Žádná jiná země nerecykluje méně. Až 417 kg odpadu na obyvatele končí na skládce.
  • Odpadové hospodářství na Islandu si od posledního indexu pohoršilo nejvíce. Podle údajů se produkce odpadu na Islandu od roku 2019 zvýšila o 7 % a recykluje se o 68 % méně odpadu. Tento pokles je však ve velké míře i důsledkem změn v souvislosti s vykazováním – nároky na evidování jsou v zemi mnohem přísnější než dříve.
  • Z environmentálního hlediska je spalování odpadu vhodnější než skládkování. Jen 17 z 38 zemí z žebříčku však zneškodňuje více odpadu spalováním než skládkováním. Jsou to Rakousko, Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Irsko, Japonsko, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Slovinsko, Jižní Korea, Švédsko, Švýcarsko a Spojené království.
  • Švýcarsko je jedinou zemí, která neposílá žádný odpad na skládku. Švýcaři vyprodukují 706 kg odpadu na obyvatele, z toho 333 kg spalují a 210 kg recyklují.
  • Přestože Dánsko průměrně produkuje až 845 kg odpadu na obyvatele, zachraňuje jej, že téměř veškerý odpad recykluje nebo energeticky využije – skládkuje pouze 7 kg odpadu na obyvatele.
  • Nejméně odpadu vytvořily Kolumbie a Kostarika (nové členské státy OECD), Japonsko, Polsko a Mexiko.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down