05.03.2022 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři frakce během jediné pracovní operace

Koncem února uspořádala společnost FORAGRI několik předváděcích akcí, na nichž si mohli zájemci prohlédnout v činnosti třídič Willibald Flex Star 3000 a při praktických ukázkách zpracování různých druhů materiálů si ověřit jeho schopnosti. V Želivci v areálu kompostárny AGORA se stroj představil při třídění kompostu do tří frakcí a poté i při zpracování mulčovací kůry.

Při práci s třídičem Willibald Flex Star 3000 si může uživatel vybrat, zda chce materiál třídit do dvou, nebo tří finálních frakcí, k jejichž separaci slouží tři vynášecí dopravníky. „Za největší výhodu tohoto třídiče považuji jeho univerzálnost a nízké provozní náklady. Při ukázce v Želivci se nejdříve představil při třídění čistého mokrého kompostu, což je relativně jednoduchá pracovní operace. Ale stroj jsme vyzkoušeli i při třídění materiálu z nadrcených pařezů a s výsledkem byl zájemce spokojen. Jeden prodaný třídič úspěšně pracuje v České republice při přípravě energetické štěpky, kde má za úkol vytvořit přesnou frakci z dřevního odpadu vznikajícího drcením palet rychloběžným drtičem. Požadavky na přesnou velikost jsou docela přísné a třídič je dokáže splnit takřka stoprocentně,“ popisuje hlavní výhody prezentovaného stroje Ing. Tomáš Dědič, jednatel společnosti FORAGRI, která techniku Willibald do České republiky a na Slovensko dováží a zajišťuje její servis.  

Jak upozornil, finální velikost separovaného materiálu se nastavuje velikostí jednotlivých hřebenů na třídících patrech a rychlostí jejich otáčení. „K dalším velkým kladům třídiče patří možnost zpracování vlhkých materiálů. Potíže neměl ani při míchání kalů se štěpkou. A důležitá je samozřejmě i ekonomika provozu. Pokud třídíme na dvě frakce, pracuje dieselový motor se spotřebou zhruba šesti litrů pohonných hmot na hodinu, při separaci tří frakcí bývá hodinová spotřeba zhruba deset litrů při vysokém hodinovém výkonu,“ dodal Tomáš Dědič.

S prstovým systémem třídění

Třídič Willibald Flex Star 3000 si dokonale poradí s kůrou, štěpkou, kompostem či rašelinou jak suché, tak vlhké konzistence a zvládá roztřídění nadrceného materiálu do tří frakcí během jediné pracovní operace pomocí hřebenových sít. Prstový systém třídění zaručuje vysokou kvalitu finálních produktů i výkon až 200 m3/h. Finální velikost jednotlivých frakcí je možné nastavit pomocí velikosti prstů a plynule nastavitelné rychlosti jejich otáčení.

Třídič se pohybuje na dvounápravovém podvozku s ABS systémem umožňujícím přepravu zařízení rychlostí 80 km/h. Jde tak o velice flexibilní kompaktní zařízení se snadnou přepravou mezi jednotlivými pracovišti.   

Pohonnou jednotkou třídiče je motor Perkins s výkonem 150 koní, nízkou spotřebou pohonných hmot a palivovou nádrží s objemem 150 litrů. 

Materiál určený pro třídění je vkládán do násypky s velkým objemem, vytříděné frakce jsou transportovány pomocí tří vynášecích dopravníků do výše 3,8 m. 

Stroj je možné vybavit dálkovým ovládáním s jednoduchou obsluhou a trakčním posunem (pohybuje se pouze v přímém směru).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down