13.10.2021 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Traktor slouží především na zimní údržbu chodníků

V okrese Česká Lípa na hranici Českého středohoří a Lužických hor se nachází město Kamenický Šenov se svými bezmála 4000 obyvateli. Členitý intravilán se značnými výškovými rozdíly od 350 do 550 metrů nad mořem klade vysoké nároky na letní a především zimní údržbu, která se neobejde bez kvalitní profesionální techniky.

Technické služby působí v Kamenickém Šenově od roku 2001 jako organizační složka městského úřadu. Zaměstnávají šest stálých pracovníků a jejich náplní práce je údržba majetku města a péče o veřejná prostranství. V případě potřeby pracují v technických službách též lidé přijatí na veřejně a obecně prospěšné práce.

„Mezi základní činnosti našich technických služeb patří letní a zimní údržba komunikací, chodníků a autobusových zastávek, údržba parků, veřejných prostranství, hřbitovů, městské a veřejné zeleně, údržba kanalizační sítě, oprava a údržba silničního značení místních komunikací, údržba odpadkových košů a městského mobiliáře, správa objektů patřících městu i pomoc při akcích pořádaných městem. Kromě svozu odpadů jde tedy o komplexní zajištění komunálních služeb pro město Kamenický Šenov,“ popisuje starosta Kamenického Šenova Michal Třešňák.

Zvládnutí množství různorodých úkolů by nebylo možné bez odpovídajícího technického zázemí. Strojový park vznikal a obměňoval se postupně, možná i proto v něm má zastoupení více značek. „Na zimní údržbu komunikací využíváme větší traktory Lamborghini a Zetor Forterra, který u nás pracuje již šestnáct let. Zimní údržbu chodníků zajišťuje menší traktor John Deere 3045R a poslední tři sezóny náš nejnovější traktor Iseki TH 4365. Ke všem zmiňovaným traktorům máme pochopitelně příslušné pracovní adaptéry. V letních měsících využíváme větší traktory převážně v dopravě v agregaci s kontejnerovými nosiči. Celoročním pomocníkem je jak při manipulaci s materiálem, tak například při zametání nakladač Krammer. Při sečení travnatých ploch odvádí zřejmě největší penzum práce profesionální žací stroj Iseki SXG 326 s možností výškového vysypávání sběrného koše. Strojový park bychom rádi postupem času sjednotili, ale vše pochopitelně záleží na financích,“ říká Michal Třešňák.

Kompaktní malotraktor

Kompaktní malotraktor Iseki TH 4365 s třístupňovou hydrostatickou převodovkou a dieselovým motorem o maximálním výkonu 40 koní a s objemem válců 1647 cm3 je vhodný pro různé varianty využití nejen ve městech a obcích, ale i na farmách či zahradách.  Traktor má šikmou kapotu motoru, která poskytuje dobrou viditelnost pro čelní nástavby. Moderní joystick na sklopném rameni umožňuje vykonávat až sedm rozdílných funkcí. Pojezdová rychlost směrem vpřed dosahuje 30 km/h, vzad 20 km/h. K systémovým řešením Iseki jsou konstruovaná na míru kompatibilní přídavná zařízení s krátkou roztečí.

Tím je zlepšené rozložení hmotnosti a zároveň zvýšena hospodárnost. Tři oddělené spínatelné hřídele poskytují konstantně vysoký výkon a disponují měkkým rozběhem.

V Kamenickém Šenově pracuje traktor nejčastěji v agregaci se sněhovou frézou Iseki s dvoustupňovým pohonným systémem a válečkovým sypačem. Pokud je sněhu méně, nahrazuje frézu čelní sněhová radlice. Čelní stavitelná sněhová radlice Simed PVS 130 je určena k odstraňování souvislé sněhové vrstvy až do výše 200 mm. Řešení nezávislého zavěšení dvou křídel dává radlici s pracovním záběrem 130 cm možnost nastavování geometrie do tvaru V, Y a I. Pružinové odpružení břitů a boční kopírování nerovností vozovky zajišťuje snadnou ovladatelnost.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down