Multihog CX: Stroj pro každodenní nasazení

Při vývoji univerzálního stroje Multihog byla kromě jiného prioritou také jeho obsluha. Proto výrobce zkonstruoval kabinu, která je nejpohodlnější ve své třídě. Ostatně všechno bylo u Multihogu navržené tak, aby byl pracovní den efektivně využitý a ovládání bylo tak jednoduché, jak je to jen možné.

Klíčovými body úspěchu víceúčelového nosiče nářadí Multihog CX je unikátní konstrukce a vysoce kvalitní komponenty. Posuďte sami. Motor Kohler splňující normu Tier 4F o objemu 1,9 a 2,5 l a výkonu 55 nebo 75 koní pohání hydrostatické pístové čerpadlo. To dodává energii hydrostatickému pohonu.

Stroj tedy může jet libovolnou rychlostí bez jakýchkoliv stupňů. Různé režimy jízdy umožňují nastavit potřebný výkon motoru pro pohon pracovní hydrauliky a k tomu minimální pojezdovou rychlost. To se hodí, když budete například frézovat vysoké sněhové bariéry.

Obsluha je vždy pánem

Pro dokonalou trakci slouží pohon všech kol s mezinápravovou uzávěrkou, kterou je možné aktivovat v případě potřeby. Pro couvání je přínosný barevný monitor, na který se přenáší obraz ze zadní kamery. Dalším rozumným konstrukčním prvkem je kloubové řízení. Kam řidič zatočí volantem, tam směruje nářadí – žádné nabíhání, žádné nepřístupné rohy. Stroj tak může přesně kopírovat například rádius obrubníku v zatáčce.

Kabina je navržená ergonomicky. Všechny ovládací prvky jsou snadno dosažitelné. K tomu přistupuje dostatek prostoru, sedačka se vzduchovým odpružením, klimatizace, rádio… Naprostá většina funkcí se ovládá elektrohydraulickým joystickem.

Volant je umístěný na nastavitelném sloupku řízení, tlačítka ovládacího panelu se nalézají v blízkosti pravé ruky obsluhy. Diagnostický panel ukazuje všechny důležité informace na jedné obrazovce. Kabina je dokonale odhlučněná; intenzita hluku dosahuje pouhých 64 dB. Topení ve standardní výbavě a na přání dodávaná klimatizace se postarají o správnou teplotu za každého počasí. Hladina vibrací všech strojů Multihog je hluboko pod zákonnými limity. Snižuje se tak riziko pracovního úrazu.

Univerzální a jednoduchý

Díky čelnímu tříbodovému závěsu může dojít k rychlé výměně pracovního nářadí. Jednoduchým pohybem hydrauliky a vyjmutím, či zasunutím čepů příslušenství odpojíte nebo zajistíte. Inovativní asistent zatížení přenáší hmotnost nářadí na přední kola pro lepší trakci a snížení jeho opotřebení nářadí, například při frézování asfaltových ploch.

„Univerzálnost Multihogu si nás získala stejně jako skutečnost, že se jedná o nejrobustnější stroj ve své kategorii na trhu. Nosič dokonale splňuje naše veškeré požadavky a můžeme ho používat v případě potřeby 365 dní v roce“ říká Peter Agterveld z technických služeb města Barneveld v Nizozemsku.

Pohon pracovního nářadí zajišťuje variabilní čerpadlo s výkonem až 100 l/min. Je možné si nastavit množství oleje do předního i zadního okruhu, a to v jakémkoliv poměru v rozmezí od 0 - 100 po 100 - 0.

Nekonečně mnoho využití je možné jen s nekonečně mnoha rozdílnými pracovními nářadími. Multihog nabízí nářadí pro každou práci. Lze si vybrat z horizontálních a vertikálních mulčovačů, různých sněhových pluhů a fréz. Můžete štěpkovat, likvidovat plevel, frézovat asfalt nebo pařezy. Odstraníte led z komunikace, posypejte ji a učiňte bezpečnou. Nebo zalijete trávníky, stromy a okrasné rostliny v květináčích, očistíte světla na ranvejích letišť. Možností je mnohem víc, záleží na potřebách uživatele.

Efektivní a čistý provoz

„Systém Multihog je jednoduše lepší ve všem. Poměr cena / výkon je bezkonkurenční. S naší starší sněhovou frézou jsme byli nuceni nasadit různá další zařízení, zaměstnance a uklizení jednoho fotbalového hřiště trvalo půl dne. Nyní s jedním operátorem a jedním Multihogem je vše hotovo během 1,5 hodiny,“ dělí se o své zkušenosti Eric Hardman, ředitel údržby sportovišť z městského úřadu ve švýcarské Basileji.

Řada CX se vyznačuje velmi úzkými rozměry šasi, které začínají niž na 1150 mm. Dalším přínosem je celková hmotnost vozidla do 3500 kg, kterou splňují hned tři modely řady CX. Provozní hmotnost všech strojů schválených jako traktor je od 3500 do 4000 kg. Zatížení přední nápravy může činit až 2300 kg, zadní dokonce 2500 kg.

Motory Kohler splňující požadavky na emisní třídu Tier 4F zajišťují velmi čistý provoz s nízkou úrovní emisí. Jednotky CX jsou vybaveny výkonnou hydraulikou load sensing, mechanickým vývodovým hřídelem a tříbodovým závěsem kategorie I nebo II.*

(Podrobnosti v Komunální technice 6/2021)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down