05.03.2021 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový procesor usnadnil práci a zvýšil produktivitu

Již více než třicet let vyrábí švédská firma HYPRO AB traktorové procesory používané do probírek i mýtní těžby. Do České republiky tyto stroje dováží společnost WINCORP AGRI s. r. o. První se v tuzemsku objevil v roce 2005 a i vzhledem ke kůrovcové kalamitě je o tato zařízení stále velký zájem. V průběhu loňského roku našlo svoje nové uživatele dalších pět procesorů HYPRO. Jeden z nich výrazně pomáhá při těžbě a třídění dřeva na Svitavsku, kde jej využívají otec a syn Kvapilovi.

Zhruba před rokem rozšířil strojový park Kvapilových v Pomezí nedaleko Poličky nejoblíbenější model procesorů HYPRO. Model HYPRO 755 HB se na rozdíl od těch dosud dodávaných nepohybuje v tříbodovém závěsu traktoru, ale je vybaven vlastním podvozkem a připojen k traktoru ojí. Obsluha ovládá procesor z kabiny traktoru pomocí joysticků.

 

Ve dvou lidech kompletní linka

„Práci v lese se věnuji více než třicet let a za tu dobu se lesní technika opravdu hodně změnila. Posledních deset let pracujeme ve dvojici se synem. S vyvážečkou a nyní i s novým procesorem zastaneme kompletní práce od kácení přes třídění dřeva až po jeho svoz. Dokud jsme procesor neměli, vyvážečka často stála, protože kácení a následnému pořezání dřeva na požadovanou délku jsme se museli věnovat oba dva. Nyní jeden pracuje s pilou a obsluhuje procesor, který pořezané dříví připraví na hromady a druhý je plynule s pomocí vyvážečky odváží. Práce je tedy mnohem pohodlnější a především výrazně rychlejší. Úspora času se nám určitě hodí, vzhledem k situaci v lesích máme pořád co dělat,“ popisuje Petr Kvapil starší.

Procesor je agregován s traktorem Zetor Crystal. „Se svým výkonem motoru 120 koní traktor zatím stačí, ale má už přeci jenom čtyři křížky a svoje odpracováno, takže do budoucna uvažujeme o pořízení modernějšího traktoru. S novým procesorem bylo třeba se zpočátku sžít a vychytat několik drobností, aby perfektně fungoval. To se, myslím, podařilo a už bychom si bez něj naši činnost asi nedokázali představit,“ hodnotí novou techniku Petr Kvapil mladší a dodává: „Pochopitelně výkon procesoru nelze srovnávat s profesionálními harvestory, čemuž odpovídá i pořizovací cena, nicméně při našem zaměření jde o velice dobrého pomocníka.“

 

Zaujaly technické parametry i ochota dodavatele

Uživatelé jsou spokojeni i s přístupem dodavatele, společnosti WINCORP AGRI. „O tom, jaké technické parametry by měl procesor splňovat, jsme měli poměrně jasnou představu a hledali jsme dodavatele. Zástupci firmy WINCORP AGRI za námi přijeli a stroj ochotně předvedli v našich běžných pracovních podmínkách. Problém není ani se zajištěním servisu, což je důležité. Při práci v lese se občas nějaké závadě nelze vyhnout a procesor nesmí dlouho stát,“ říká mladší z dvojice Kvapilových.

Procesor vybavený hydraulickou rukou, harvestorovou pilou, odvětvovacími noži a navijákem zvládá po pokácení zpracování dřeva až do průměru úřezu maximálně 45 cm. „Pokud kácíme stromy s větším průměrem, někdy raději spodní část kmene zpracujeme motorovou pilou a odřežeme i silnější větve. Nemá smysl, aby stroj pracoval na hranici možného výkonu. Ostatně úplně ideální by byl do probírek, ale těm se momentálně příliš nevěnujeme, vzhledem k postupující kůrovcové kalamitě nezbývá čas,“ poznamenal Petr Kvapil starší.

Více v časopisu Komunální technika 3/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down