30.04.2020 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na viděnou v „lepších časech“!

Dnes není vedoucí značkou Microsoft, Amazon či Coca Cola, ale jeden malý vir. Situace nedovoluje pořádat to nejdůležitější pro prodejce techniky, setkání se stálými i potenciálními zákazníky. Oslavu 130. výročí založení společnosti Kubota jsme si představovali jinak.

Zmíníte-li značku Kubota, vědí v současné době všichni zákazníci z komunální branže, co tato firma znamená a kde je její místo na trhu. Hlavním kritériem při zájmu o komunální a zemědělské stroje je kvalita výrobků, ekonomika provozu, dobré reference a v současnosti i splnění nejvyšších emisních norem. Nosnou filozofií Kuboty je spokojený a vracející se zákazník. Své věrné zákazníky a příznivce už Kubota v České republice má. Samozřejmě nelze podlehnout uspokojení. Konkurence se také snaží…

V letošním roce, nebo určitě alespoň v prvním pololetí, nebude možné spoléhat na různé výstavní a předváděcí akce. O to víc budou důležití naši prodejci po celé republice. K.B.T. PROFTECH s. r. o., výhradní dovozce komunálních a zemědělských strojů Kubota, se bude snažit splnit většinu požadavků a potřeb trhu.

Podívejme se, co nového se objeví na trhu v letošním roce a co chystá Kubota pro delší časový horizont.

Žací traktory

Jako první z této skupiny výrobků jmenujme model Z122R z řady strojů Zero Turn (s nulovým poloměrem otáčení). Asi nejzajímavější je dvouválcový benzinový motor Kawasaki. Jedná se o jedinou Kubotu na trhu s tímto agregátem.

Všechny ostatní modely z výrobní řady žacích strojů Kubota už splňují, nebo v průběhu letošního roku splňovat budou, nejvyšší emisní třídu Stage V. Obměna je v plném běhu, modely GR, GZD a ZD již požadavkům této motorové normy vyhovují, typy G (EC) a F (s možností EC) budou během roku inovované, ale jejich současné motory již normu Stage V splňují.

Velkou jistotou u Kuboty jsou dieselové motory, kterých tato společnost vyrábí ročně asi 850 000 až 1 000 000 kusů, dvou- až čtyřválce o výkonu 10 až 170 koní. Uvedené množství dává firmě dostatek prostředků pro další vývoj. Také u konkurenčních výrobků, které používají alespoň motory Kubota, je záruka, že tento pohonný agregát je, když ne nejlepší, tak určitě bezproblémový. Vždy platí, že jenom komplet od jednoho výrobce má ty nejlepší parametry a předpoklady pro kvalitní práci.

Komunální traktory

Větší změny sortimentu nastanou u komunálních a „malozemědělských“ traktorů Kubota. Z důvodů obměny emisních předpisů se doprodávají modely B2311, L1361 a L1421. Nové, nástupnické, budou představeny ještě letos. Změna bude spočívat hlavně ve výkonu a emisích nových motorů. Určitě se musíme všichni připravit na novinky: u některých modelů na Common Rail a DPF filtry.

Řada B1 zůstává beze změny (modely B1121EC, B1161EC, B1181EC a B1241EC) – EC (schválení pro provoz na pozemních komunikacích). Výkony od 12 do 24 k jsou ideální pro domácí zahrady a pro malopěstitele.

Řada B2: (doprodej modelu B2311), ostatní traktory od 20 do 26 k zůstávají v nabídce s mechanickou nebo hydrostatickou převodovkou s bezpečnostním rámem ROPS nebo modely s hydrostatickou převodovkou v provedení s ROPS nebo s klimatizovanou kabinou.

Řada BX je k dispozici s hydrostatickou převodovkou, výkonem 23 nebo 26 k a s možností volby verze s bezpečnostním rámem ROPS nebo s vytápěnou kabinou. Mezinápravové sečení se sběrným košem na 500 l s vyprazdňováním do výšky je ideálním řešením pro údržbu travnatých ploch a svoji šířkou asi 1000 mm i pro údržbu chodníků.

Modely ST jsou vybavené hydrostatickou převodovkou, klimatizovanou čtyřsloupkovou kabinou a systémem Bi-Speed, který snižuje možnost poškození trávníku při natočení předních kol nad úhel 30°. Tento systém je uplatněný i u modelů B2. Přídavný chladič oleje dává jistotu bezproblémového využití hydraulické výbavy.

Všechny tyto modely jsou svou konstrukcí, pohodlím pro obsluhu, výkonem zadního tříbodového závěsu a hydraulického čerpadla přímo určeny pro komunální údržbu obcí, měst, sportovních i firemních areálů.

Velké obměny dozná řada L. Model L1361 je k dispozici s mechanickou nebo hydrostatickou převodovkou, bezpečnostním rámem ROPS, modely L1421 s mechanickou nebo hydrostatickou převodovkou a bezpečnostním rámem ROPS se nyní doprodávají. Náhradu představí Kubota ve druhém pololetí roku 2020.

Modely L1501 D s mechanickou převodovkou jsou v současné době nabízeny s bezpečnostní kabinou Naglak polské výroby. Stejnou kabinu má i typ L2501 D. Modely L1 a L2 se liší mechanickou převodovkou, L1 - 8V/8Z, L2 - 16V/16Z má v základní výbavě plazivou rychlost.

Ostatní modely řady L2 (L2421, L2501 a L2602) mají originální klimatizovanou kabinu Kubota, mechanickou převodovku FST 16V/16Z nebo hydrostatickou šestistupňovou převodovku Kubota Hydro Plus. Výrobce nabízí i model L2501 GST s vlastní hydraulickou převodovkou, která je maximálně vhodná pro údrždu speciálních travnatých ploch.

Nelze zapomenout na víceúčelové vozidlo Kubota RTV X 1100 s plnohodnotnou hydrostatickou převodovkou (ne variátorem). Lze ho využít pro zimní údržbu, jako pracovní stroj například pro chovatele ovcí. Při osazení pásy se uplatní po celý rok jako efektivní pomocník v horských oblastech.

Kompletní příslušenství

Společnost Kubota nabízí své přídavné zařízení a nástroje ke komunálním a malozemědělským traktorům a profesionálnímu žacímu stroji řady F.

Výhodou vlastního příslušenství je možnost výběru toho nejlepšího od významných výrobců z celé Evropy. Jistě, existuje hodně firem, vyrábějících různé doplňky agregovatelné na techniku Kubota, ale pouze ty schválené společnost testuje a poté doporučuje. Všechny se navíc dodávají ve firemní oranžové barvě.

Autorizovaná garance kvality

Stroje Kubota mají celosvětově velmi dobrou pověst pro svou vysokou kvalitu a spolehlivost. Jedním z klíčových faktorů je proto i odborný prodejní a poprodejní servis.

Zástupci autorizovaných obchodních a servisních středisek Kubota jsou schopni reagovat na veškeré dotazy zákazníků. Při osobní návštěvě před případnou koupí nového stroje vše vysvětlí a podle možností předvedou.

Pokud uvažujete o koupi stroje značky Kubota z druhé ruky, lze ve střediscích ověřit dostupnost náhradních dílů. Každému zákazníkovi tady vysvětlí veškeré problémy spojené s nákupem použitých strojů.

Zakoupením techniky od výhradního dovozce v České republice prostřednictvím regionálních autorizovaných prodejců získáváte jistotu souladu veškerých parametrů s platnou legislativou, plnou servisní podporu, možnost prodloužené záruky bez příplatků, výhodného financování a v neposlední řadě garanci vyšší prodejní ceny v budoucnosti.

Kubota a budoucnost

Portfolio strojů Kubota je natolik pestré, že si dokáže vybrat každý zákazník. Firma ale myslí také na budoucnost. Při příležitosti 130. výročí založení představila Kubota v Japonsku bateriové modely minibagru a komunálního traktoru, ale hlavně autonomní model Kubota X.

Je pravda, že od vývoje k sériové výrobě je dlouhá cesta, ale první úkol je splněn – modely jsou funkční. Určitě bude mít vliv na další inovace spolupráce s firmou Microsoft, v jejímž rámci chce Kubota urychlit svoji digitální transformaci. Kubota, která je jmenována mezi TOP 100 značkami světa, tak neustále udává směr vývoje komunální a zemědělské techniky.

S plnou podporou

Zájemcům v České republice potom vzkazujeme, že všichni obchodní zástupci firmy K.B.T. PROFTECH a regionální partneři a prodejci strojů Kubota jsou připraveni, v současné době na telefonu i e-mailu, odpovědět na veškeré dotazy a pomoci se sestavením nejlepší varianty stroje právě pro vaše konkrétní potřeby. Kontakty najdete na www.kubota.cz, kde je i seznam regionálních certifikovaných prodejců a servisních středisek.

Za tým Kubota CZ vám všem přejeme hlavně pevné zdraví a bezproblémové zvládnutí této nelehké situace kolem covid-19, třeba právě na sedadle vaší Kuboty.*

Pavel Lorek, Martin Mžourek

Foto archiv/K.B.T. PROFTECH s. r. o.

(Podrobnosti v Komunální technice 4/2020)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down