23.03.2020 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompostáři založili novou asociaci

Kompostářské asociace, z. s., která je profesním sdružením provozovatelů kompostáren v České republice, byla založena koncem minulého roku v prostorách České zemědělské univerzity v Praze (zkratka - KompAs). Zúčastnilo se prvních 13 členů vznikající asociace.

Na programu schůze bylo založení spolku, což znamenalo zejména schválení stanov, volbu členů orgánů spolku, přijetí prvních řádných členů a určení osoby oprávněné k podání návrhu na zápis spolku do spolkového rejstříku (pozn. - zapsána do rejstříku byla dne 13. ledna 2020).

Členem asociace může být provozovatel kompostárny nebo vědecko-výzkumné či vzdělávací instituce (typicky univerzity, výzkumné ústavy).

Asociace zatím sdružuje 22 provozovatelů kompostáren s celkovou zpracovatelskou  kapacitou přes 250 000 tun biologicky rozložitelných odpadů ročně.

Asociace má však zájem i o další fanoušky kompostování, kteří získají status registrovaného příznivce a jako takoví se budou moci aktivně účastnit spolkové činnosti. Mezi tyto příznivce budou patřit typicky dodavatelé techniky určené pro kompostování, či odborníci z řad fyzických osob, kteří mají cíle společné se založenou kompostářskou asociací.

Pro začátek si vznikající Kompostářská asociace vytyčila několik cílů, a to především všeobecné hájení kompostářského oboru, osvětu, vzdělávání a lobbing za trvalý rozvoj oboru.

Jedním z nejvýznamnějších úkolů pro rok 2020 bude spoluorganizace tradiční Konference Biologicky rozložitelné odpady, která byla dosud pořádána agenturou ZERA z. s. Konference se bude konat v termínu 16. – 18. 9. 2020 v Náměšti nad Oslavou.

Proč Kompostářská asociace?

Kompostářský obor v České republice je v současnosti roztříštěný a doposud nikdy nemluvil jedním společným hlasem. To je hlavním důvodem vzniku Kompostářská asociace. „Proto vyzýváme všechny kompostáře i fanoušky kompostování, kterým na životaschopnosti a prosperitě kompostářského oboru záleží, aby se do asociace přihlásili a podíleli se na rozvoji kompostování. Společnými silami vytvoříme organizaci hájící zájmy kompostářského oboru. Našim cílem je vytvořit jedno kontaktní místo pro všechny kompostáře, kde budou moci vzájemně sdílet příklady dobré praxe. Chceme být hlavním konzultačním partnerem státních orgánů při změnách platné legislativy,“ uvedli zástupci představenstva asociace Martin Humplík a Petr Plíva.

Pokud Vás problematika kompostování zajímá a chcete se dozvědět bližší informace o Kompostářské asociaci, navštivte stránky www.kompostarska-asociace.cz.

Foto:

Představenstvo Kompostářské asociace - Ing. Jiří Jalovecký, PhD., Ing. et Ing. Martin Šmída, Ing. Jan Švejkovský, PhD., Ing. Petr Plíva, CSc. a Ing. Marian Humplík (zleva)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down