12.02.2020 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dlouhodobá spolupráce přináší ovoce

O prodeji a s ním spojeným servisem a dalšími poskytovanými službami v oblasti menší techniky jsme hovořili s vedoucím prodeje zahradní a komunální techniky společnosti AGRICO Ing. Martinem Faltou při naší letošní lednové návštěvě zahradního centra v Týništi nad Orlicí.

Firma AGRICO působí na trhu se zemědělskou mechanizací již 27 let a zhruba 24 let se věnuje prodeji a servisu zahradní a komunální techniky. Prakticky od samého začátku patří do jejího portfolia produkty značky VARI.

„Naše nabídka komunální a zahradní techniky je poměrně široká. Najdeme v ní například traktory i žací stroje Kubota, traktory Zetor a pochopitelně celou řadu využitelných pracovních adaptérů a nářadí různých značek. Mezi nejoblíbenější a na trhu nejúspěšnější určitě patří stroje značek Honda, Seco Industries a Echo. A velice dobré zkušenosti máme i s technikou VARI. V minulém roce byl největší zájem hlavně o zametací kartáče VARI CB-80 a ocelové kartáče B-35 Vedex určené na mechanické odstraňování plevele. Ale svoje uživatele pravidelně nacházejí i mulčovače a malotraktory této značky. Mezi zájemci se čím dál častěji objevují uživatelé vyžadující profesionální nasazení zakoupených strojů. Nejde tedy pouze o zákazníky, kteří mají s technikou VARI letité kladné zkušenosti ze svých zahrad a záhumenků. Stroje VARI využívají technické služby, uplatňují se při údržbě měst a obcí i sportovních a rekreačních areálů,“ říká úvodem Martin Falta.

 

Klimatické změny ovlivňují prodej

Podle vyjádření a zkušeností Martina Falty se roční rytmus prodeje i skladba poptávaných strojů v posledních letech poněkud mění.

„V minulosti se začátkem kalendářního roku prodávaly pracovní adaptéry a sestavy vhodné na zimní údržbu komunikací a chodníků, od dubna narůstal prodej techniky určené na péči o zeleň. Letní měsíce bývaly tradičně slabší a k oživení docházelo během září. Teď je situace poněkud jiná. Zima v podstatě nebyla žádná, takže prodej sněhových fréz i radlic se prakticky zastavil. Pokud nějaký sněhový poprašek napadne, postačí k jeho úklidu většinou zametací kartáč. Jaro začíná dříve a s ním i údržba zeleně. Ta ovšem vzhledem k nedostatku srážek dost rychle v podstatě končí, nebo je značně utlumena již během června. Živěji začíná být až v září, ale ne na dlouho. Mění se i skladba poptávaných strojů. Jelikož roste málo trávy, často se při údržbě zelených ploch přechází na systém sečení bez sběru. Se sníženým počtu sečí klesla též poptávka po bubnových sekačkách a vzhledem ke klimatickým podmínkám také po již zmiňovaných adaptérech pro zimní údržbu. Po několika letech stagnace se oživil trh se štípačkami dřeva a řetězovými pilami, ale to je zřejmě způsobeno důsledky kůrovcové kalamity. Zvýšený zájem registrujeme například o zametací kartáče,“ hodnotí Martin Falta vývoj posledních sezón.*

Více v časopisu Komunální technika 2/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down