V Loděnici mají sestavu šitou na míru

Lokalit s názvem Loděnice najdeme u nás několik. Předmětem našeho zájmu se stala obec ležící v okrese Brno-venkov, v Olbramovické pahorkatině v Dyjsko-svrateckém úvalu. Na katastrálním území Loděnice o rozloze zhruba 800 hektarů žije asi 530 obyvatel.

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1185, kdy se tady pobila česká vojska vedená Přemyslem Otakarem I. s moravskou armádou v čele s Konrádem II. Otou. Ve zřejmě největším válečném konfliktu mezi Čechy a Moravany zvítězila družina prvního jmenovaného.

Pro celoroční údržbu

Dnes v Loděnici bojuje s nástrahami zimy, náporem rostoucí trávy a dalšími úskalími, která přináší každodenní práce v obci, kompaktní komunální malotraktor John Deere 1026 R s příslušenstvím pro celoroční údržbu. Výsledky jsou stejné jako ty Přemyslovy před 833 lety. Jinými slovy: zeleno-žluté barvy techniky John Deere vítězí, a to na celé čáře.

„V obci máme soukromého zemědělce, který používá pro svou činnost stroje John Deere. Na jeho doporučení jsme požádali Miloše Kuklínka, který má na starosti komunální techniku v akciové společnosti Agroservis Višňové, o nabídku na víceúčelový malotraktor pro města a obce využitelný nejen na sekání trávy v rovinatém terénu, také v příkopech podél cest, ale i přepravu materiálu, v našem případě především odpadu. I přesto, že v naší oblasti moc nesněží, byla dalším a neméně důležitým aspektem využitelnost traktoru s příslušnými doplňky také při zimní údržbě,“ vysvětlil nám důvody pořízení nové techniky Bc. Karel Kampas, který je starostou Loděnice od roku 2010, a pokračoval:

„Jednou ze základních podmínek byla také možnost jednoduchého a rychlého připojení příslušenství. Jako první jsme si loni na jaře společně s traktorem John Deere 1026 R pořídili mezinápravové žací ústrojí s pohotovým připojovacím zařízením AutoConnect a sběracím košem. Tato sestava je velmi výhodná všude tam, kde je značná rozloha zeleně na rovinatých pozemcích. K úklidu bílé nadílky z chodníků a pro jejich ošetření využíváme odmetací kartáč a sypač. Tyto agregáty jsme kvůli klimatickým podmínkám dostatečně využili a v praxi prověřili již v prvním roce provozu. Letos na jaře jsme si ještě dokoupili vlečku ve formě třístranného sklápěče na 750 kilogramů nákladu.“

(Podrobnosti v Komunální technice 11/2018)*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down