14.03.2018 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonný drtič nahradí dva stroje

Mezi přední tuzemské výrobce zahradnických, školkařských i střešních substrátů bezpochyby patří východočeská společnost BB Com. V loňském roce oslavila již dvacáté výročí svého založení a postupem doby se z malé firmy, jež původně vyráběla pouze zahradnické substráty, stal úspěšný producent profi substrátů určených pro profesionální pěstitele okrasných rostlin, dřevin, pro lesní školky, firmy zabývající se realizací zahrad včetně zelených střech a hobby substrátů pro běžné pěstitele. Od roku 2004 působí ve vlastním areálu v Letohradu.

Manipulaci s dovezeným materiálem obstarávají nakladače JCB, které dopravují materiál do drtiče. V Letohradě se již řadu let na zpracování vstupních surovin výrazně podílejí rychloběžné drtiče Husmann. Po nadrcení a předmíchání putuje materiál do bubnového třídiče, kde se dělí na požadované frakce. Vyseparovaný materiál poté končí na míchací a balicí lince.

„Dosud používané drtiče byly prakticky v celodenním zápřahu. S jejich prací jsme byli spokojeni, ale při zvyšujícím se množství zpracovávaných surovin bylo třeba technologickou linku na tomto postu posílit. Značku jsme ani tentokrát nezměnili a zakoupili výkonnější model rychloběžného drtiče Husmann HFG 5,“ popisuje výkonný ředitel společnosti BB Com Tomáš Kolomý.

Prvním rychloběžným drtičem Husmann byl model HFG 2 s výkonností zhruba 15 až 30 m3 zpracovaného materiálu za hodinu. V Letohradu pracoval od roku 2008, ale kapacitně přestával stačit. Strojový park proto postupem doby posílil starší drtič Husmann HFG 4 dosahující výkonu 50 až 70 m3/h. Nicméně časem přestávala stíhat i tato technologická linka.

Vloni na podzim představila přímo v letohradském areálu společnost MOUDER, která před deseti lety dodala i první ze zmiňovaných drtičů, výkonnější stroj HFG 5. Hodinový výkon tohoto modelu se pohybuje podle kvality zpracovávaného materiálu okolo 150 m3/h, měl by tedy oba menší stroje plně nahradit.*

Více v časopisu Komunální technika 3/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down