Na plevel šetrně a efektivně

K likvidaci plevelných rostlin se dnes v České republice stále hojně používají postřiky s obsahem chemických látek – herbicidů, což je už v mnoha zemích Evropské unie zakázané. I u nás jsou tyto přípravky stále přísněji evidované, kontrolované a čeká je další omezení.

Vedle likvidace plevele chemickou cestou se také v ČR stále více prosazují neméně účinné mechanické a tepelné metody, které jsou na rozdíl od herbicidů ekologicky šetrné.

K mechanické likvidaci se používají různé agresivní kartáče nebo brány. Z tepelných variant lze jmenovat hořáky s otevřeným plamenem, horkou vodu, páru či pěnu, horkovzdušná dmychadla, zařízení s recyklací horkého vzduchu nebo technologie využívající infračervené (IR) záření.

Firma Ing. Radek Sláma, HS+ dováží do České republiky techniku na likvidaci plevele pomocí horké vody od firmy Fiedler Maschinenbau und Technikvertrieb GmbH a ručně vedená i nástavbová zařízení od firmy Adler Arbeitsmaschinen GmbH & Co. KG využívající IR záření. Na rozdíl od mechanického odstraňování plevele, kdy se při použití například agresivního kartáče dosahuje okamžitého, ale krátkodobého výsledku, je tepelná likvidace procesem dlouhodobým, který přináší výrazně trvalejší efekt.

V závislosti na druhu plevele dochází ke zničení buněčné struktury listů již při teplotách mezi 60 až 70 °C. Díky tomu se odpařuje voda dodávaná z kořenového systému do listů, což způsobí po několika dnech vyschnutí povrchové struktury rostliny. To se projeví jejím výrazným zhnědnutím a zežloutnutím.

V této souvislosti je potřeba mít na zřeteli následující dvě skutečnosti:

Čím později se na jaře začne s údržbou ploch, a tedy likvidací plevele, tím vznikne silnější a odolnější kořenový systém. Proto se doporučuje s likvidací začít co nejdřív na jaře.

K účinné likvidaci celé rostliny jsou nutné listy. Proto není vhodné krátce před první tepelnou aplikací plevel mechanicky odstranit. Na druhou stranu by jeho listy neměly být příliš dlouhé. Zkušenosti ukázaly, že pro tepelný zákrok je ideální výška plevele zhruba 5 až 10 cm. (Foto archiv/HS plus)*

(Podrobnosti v Komunální technice 2/2017)

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down