20.02.2009 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zařízení, které uspokojí i nejnáročnější

Maximální výkon, vysoká kvalita a minimální prostoje zařízení – to jsou jedny z hlavních ukazatelů, které zajímají každého provozovatele technologické linky. Požadavky trhu směřují proto stále více ke strojům a zařízením, které prokazují spolehlivost a dlouhou životnost při maximálním zatížení.

Mezi techniku, která splňuje náročné požadavky uživatelů, se řadí rovněž zařízení Fördermat „R“ od německé firmy Gassner RecTec Maschinenhandel.
Fördermat „R“ se skládá z posuvného dopravníkového dna a z dávkovací stěny.
Dopravníkové dno je dlouhé šest metrů a v závislosti na provedení bočních stěn má objem 6 až 30 m3. Po jeho dně se pohybuje příčkový dopravník a posouvá materiál směrem k dávkovací stěně. Dopravník se automaticky zapíná a vypíná v závislosti na množství materiálu na dávkovací stěně. Dávkovací stěna stoupá pod úhlem 45° a je rovněž vybavena dopravníkem s vynášecími lištami, které jsou osazeny hroty. Na horním konci dávkovacího zařízení se nachází pohyblivý odlučovací hřeben uložený volně na čepu. Materiál po projití pod odlučovacím hřebenem přepadává přes hranu na následující dopravník.
Zařízení Fördermat rozdruží přijímaný materiál a zajistí jeho předem definované dávkování k dalšímu zpracování. Propustnost je plynule nastavitelná, lze dosáhnout výkonu až 130 m3/h u pytlovaného materiálu a 250 m3/h u volně sypaného materiálu. Účinnost při rozdružení a vyprázdnění pytlů se blíží 100 %.

Výhoda robustní konstrukce
Zařízení Fördermat „R“ vyvinula firma Gassner se sídlem v Ayingu východně od Mnichova a začala jej vyrábět před více než 15 lety. Při konstrukci tohoto zařízení pro zpracování různých druhů materiálů a odpadů vycházela již z obdobného zařízení, které firma Gassner vyráběla od 80. let minulého století jako dávkovací stroj pro zemědělce.
Tento stroj se osvědčil u více než 3500 farmářů, splnil jejich vysoké nároky na robustnost, jednoduchost a dlouhou životnost. Tyto skutečnosti přivedly firmu Gassner k rozhodnutí upravit stroj pro jeho využití i v jiných oblastech.
Bylo vyvinuto zařízení, které se vyznačuje především jednoduchou obsluhou, minimálními nároky na údržbu, není vybaveno žádnou hydraulikou a je poháněno elektromotorem o výkonu 7,5 kW.
Důkazem tehdejšího správného rozhodnutí vedení firmy je skutečnost, že v současné době pracuje na celém světě více než 200 zařízení Fördermat „R“ dodaných firmou Gassner. Některá zařízení mají již více než 90 000 provozních hodin.
Jedním z významných zákazníků firmy Gassner na německém trhu je firma GEO GmbH, která sídlí u mnichovského letiště a zpracovává odpad především z letiště a z domácností z přilehlého okolí. Součástí třídící linky je příjmový stůl Fördermat „R“ včetně separátoru fólií.
Vedoucí provozu firmy GEO Georg Hadersdorfer říká: „Pro nás je podstatné, že veškerý materiál je snadno rozvolněn a rovnoměrně dávkován pro další zpracování na strojích a zařízeních, která následují za příjmovým stolem. To nám přináší úspory z pohledu ekonomiky celé linky.
Naše linka pro vysoce kvalitní identifikaci a separaci nejrůznějších materiálů je až na výjimky plně automatická a sestává z řady strojů na technicky špičkové úrovni. Ručnímu třídění se věnuje pouze několik zaměstnanců.
Pokud srovnáme dobu, kdy se začínalo s tříděním odpadu a odpad třídilo manuálně 15 až 20 zaměstnanců, se současností, musíme konstatovat, že ke zpracování mnohonásobně většího objemu odpadů v mnohem vyšší kvalitě a při větším počtu frakcí je zapotřebí výrazně nižších nákladů na personál.“

Patentově chráněné jištění proti cizím tělesům
Nedílnou součástí zařízení Fördermat „R“ je patentově chráněný systém „Block Protection“. Jde o propouštěcí automatiku, která zamezuje blokování průchodnosti stroje rozměrnými předměty. Odlučovací hřebeny automaticky propustí cizí tělesa, jejichž výška může být až 380 mm, aniž by jakýmkoli způsobem došlo k přerušení plynulého provozu zařízení.
V případě výskytu vyšších cizích těles, které uvíznou mezi odlučovacími hřebeny a vynášecími lištami dopravníku, dojde automaticky po dosažení hranice přetížení k vypnutí zařízení pomocí frekvenčního měniče. Následuje několikavteřinová reverzace a opětné spuštění chodu zařízení. Dosavadní zkušenosti ukazují, že se tímto způsobem uvolní cizí tělesa až v 98 % případů a provoz zařízení není přerušen.
Pohon dopravníku dávkovací stěny je navíc jištěn střižnou pojistkou, v případě aktivace dochází k vyslání nouzového signálu.
Systém „Block Protection“ výrazně minimalizuje prostoje v provozu zařízení. Tento systém je velmi oceňován při zpracování živnostenského odpadu, kde je obzvlášť vysoká pravděpodobnost výskytu objemného špatně zpracovatelného materiálu.

Výroba průmyslových vláken
Víceúčelovost zařízení Fördermat „R“ se osvědčila při jeho nasazení při zpracování různých druhů odpadů a materiálů, jako je komunální odpad, bioodpad, živnostenský odpad, elektronický šrot, průmyslové a plastikové fólie, ale i při zpracování papíru, ať již volně loženého, v pytlích nebo slisovaného v balících.
Každé zařízení je vždy vyrobeno pro konkrétní podmínky u zákazníka. Při inovaci stroje vychází firma Gassner z praktických zkušeností uživatelů.
Jak důležité je individuální řešení zařízení se ukázalo i v případě prvního provozovatele zařízení Fördermat „R“ v České republice, který se zabývá výrobou celulózových izolací a průmyslových vláken z recyklovaného papíru. Pro svůj provoz potřebuje uživatel dávkovací zařízení schopné mimo jiné v nepřetržitém provozu plynule dávkovat papír do používané technologie, měnit výkon dle změn v konfiguraci následných technologií atd. Proto se rozhodl pro zařízení od firmy Gassner.
Česká republika tak rozšířila počet zemí, kde se můžeme setkat se zařízeními od firmy Gassner RecTec Maschinenhandel.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down