02.11.2009 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Menší technika pro dům a zahradu

V současné době, kdy je všude dostatek zeleniny a ovoce, navíc v kteroukoli roční dobu, je především domácí zahrada otázkou trávení volného času a záliby. Aby práce na ní představovala především zábavu a příjemnou činnosti, nikoli dřinu, existuje na trhu řada motorových pomocníků. Od jednoduchého nářadí s elektrickým motorem, přes různé kypřiče se zážehovým agregátem až po jednoosé kultivační traktory s příslušenstvím.

Vývoj a výroba takové techniky jsou záležitostí specializovaných výrobců, kteří se věnují buď pouze segmentu techniky z kategorie „hobby“, nebo se jedná o výrobce, kteří nabízejí ve svém programu všechny kategorie zahradní a komunální mechanizace, tedy hobby, farmářské i profesionální stroje a nářadí. Do druhé jmenované skupiny výrobců lze zařadit také techniku značky Agria.

 

Nejmenším zástupcem rotačních kypřičů je model s označením Agria 500 E Farmhandy, který lze využít buď jako rotační plečku, nebo plošný rotavátor pro kypření malých pozemků, navíc v lokalitách, kde je důležité dodržovat nízkou hladinu hluku. Kypřič je osazen elektrickým motorem o výkonu 570 W při 6428 ot/min. Jako zdroj energie slouží zásuvka s napětím 230 V. Pohon rotačního kypřícího ústrojí je zajištěn šnekovým převodem. Pracovní otáčky při pohybu vpřed činí maximálně 200 ot/min, při pohybu vzad pak maximálně 75 ot/min.

 

Druhým modelem s elektromotorem je Agria 1000 E, kdy výkon elektromotoru činí 1700 W při 3214 ot/min, kdy napájení opět probíhá ze sítě s napětím 230 V. Pohon pracovního rotoru je opět zajištěn šnekovým převodem. Pracovní otáčky kypřiče směrem vpřed činí maximálně 140 ot/min, směrem vzad pak maximálně 45 ot/min. Vedení stroje je zajištěno prostřednictvím vodících madel, která jsou sklopná, výškově a stranově nastavitelná a to bez použití nářadí. Pracovní záběr činí 450 mm s možností rozšíření na 700 mm, přičemž průměr rotoru činí 300 mm. Hmotnost rotavátoru činí 52 kg.

 

Pro malé pozemky, kde není možné či se obsluha nechce omezovat s elektrickým kabelem, je určen model Agria 500 Farmhandy. Ten v podstatě vychází z modelu 500 E, je však osazen čtyřtaktním zážehovým agregátem značky Robin s rozvodem OHV o zdvihovém objemu 31 cm3, který poskytuje výkon 1,1 kW (1,5 k) při 7000 ot/min. Přenos výkonu na rotavátor o záběru 300 mm se přenáší prostřednictvím šnekového převodu doplněného o třecí spojku.

 

Pro vyšší a náročnější nasazení je určena trojice modelů se zážehovými čtyřtaktními motory Honda, kdy se jedná o modely Agria 900 o základní hmotnosti 35 kg, Agria 900 – S o vlastní hmotnosti 44 kg a Agria 1000 o hmotnosti taktéž 44 kg. Všechny rotavátory z této řady disponují jedním stupněm pro pohyb stroje směrem vpřed.

 

Pro ty, kteří potřebují provádět zpracování půdy jiným způsoben, nežli pouze rotačním kypřičem je určen jednoosý malotraktor Agria 100 – R, který je osazen zážehovým čtyřtaktním agregátem Honda GX 160 s výkonem 4,1 kW (5,5 k) při 3600 ot/min. Tento malotraktor nalezne uplatnění rovněž při úklidu sněhu a dalších pracích jako plení, kypření, nebo hrobkování a to díky možnosti agregovat různé druhy příslušenství.

 

Celý článek je otištěn v čísle 7/09 časopisu Komunální technika.

Autor:  Ing. Filip Javorek

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down