02.11.2009 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Není rok, který by se obešel bez novinek

Celorepublikové turné pořádané za účasti regionálních prodejců od února do konce května má za sebou značka Kubota. Akce s názvem Kubota demo 2009 proběhla v deseti lokalitách České republiky a zakončena byla v domácím prostředí generálního dovozce značky Kubota, společnosti Bonas v Milevsku třídenním představením sortimentu.

Jak uvedl obchodní zástupce firmy Radim Koubek, který se celého turné zúčastnil, návštěvnost byla v rámci příslušných regionů uspokojivá. Kromě komubnální sféry, kde je značka Kubota letitým pojmem, si na výkonnější traktory začínají zvykat i čeští zemědělci.

„Český trh se zemědělskou technikou oslovila značka Kubota o něco později než další renomované světové značky, ale v Evropě již slaví úspěchy například ve Španělsku, Portugalsku, Řecku, Itálii nebo Francii. A prvotní zájem lze vypozorovat i na tuzemském trhu,“ poznamenal Radim Koubek.

 

„Co se týče letošního objemu prodeje, nemůžeme si, alespoň zatím, stěžovat. Nevím, zda nám pomáhá chodníková novela a s ní spojená nutnost měst a obcí dovybavit se potřebnou technikou, ale hospodářská krize se v uplynulých měsících naštěstí neprojevila. V souvislosti s vejitím chodníkového zákona do praxe jsme pro uživatele připravili speciální akci Kubota pro obecní úřady. V jejím rámci nabízíme za výhodné ceny například malý kompaktní komunální traktor BX 2350, traktor STV 40 HDBC nebo komunální traktor s klimatizovanou kabinou a hydrostatickým pojezdem B 3030 HDBC. Jde o stroje s možností celoročního využití agregovatelné s celou řadou adaptérů,“ upozorňuje jednatel společnosti Bonas Ing. Radko Našinec.

 

Nebyla by to ani značka Kubota, aby jako každoročně nepřipravila na sezónu hned několik zajímavých novinek. Na předcházející úspěšné modely G18 a G21 navazují nové traktorové sekačky s dieselovými motory G23 a G26 LD/HD. Zatímco u jejich předchůdců bylo pracovním orgánem žací ústrojí tvořené třemi noži, u nových modelů jsou nože pouze dva. Jde ale o stroje s velice robustní konstrukcí, výkonnějším motorem Kubota (23 nebo 26 koní) a hydrostatickou převodovkou. Pohon dvounožového mezinápravového žacího ústrojí i pohon mezi noži je řešen klikovými hřídeli bez použití řemenů. Sběrné koše mají kapacitu 560 (LD) nebo 640 (HD) litrů. Sběrný koš HD je možné hydraulicky zvednout a vysypávat do výšky 193 cm. Stroje pracují se záběrem 1,22 a1,37 m, výška sečení je nastavitelná do patnácti poloh v rozmezí 25 až 120 mm.

 

Na osvědčené modely řady B s označením 1410 a 1610 řadící se svoji univerzalitou mezi nejúspěšnější kompaktní malotraktory Kubota navazují hned tři modely řady 20 – 1220, 1620 a 1820. V prodeji jsou od druhého čtvrtletí 2009. „Jde v podstatě o zmenšeninu velkých traktorů. Nechybí u nich kompletní výbava se zadní hydraulikou a vývodovým hřídelem, ale cenově se vejdou pod 200 000 Kč. Proto vzbuzují mimořádný ohlas a uživatelé jsou s nimi spokojeni,“ připomíná Radko Našinec.

 

Obslužný komfort nové řady traktorů byl zachován při zachování nízké hmotnosti a kompaktnosti. Vyznačují se velmi dobrou manévrovatelností i silou pro použití rozmanitého nářadí. Malotraktory se vyrábějí s výkony motoru 12, 16 a 18 koní, mechanická převodovka umožňuje řazení šesti rychlostí vpřed a dvou vzad.

 

Cenově zajímavé je i řešení univerzálního traktoru Kubota L3200 v provedení bez kabiny. Tato lacinější verze je vhodná pro zahradnické i komunální provozy nebo pro menší zemědělské farmy. Dieselový traktor s prostorným a přehledným místem pro řidiče, velkou palivovou nádrží a čelním nakladačem se jeví jako vítaný všestranný pomocník.

Pokračováním je model L4100 s vyšším výkonem a samostatnou náhonovou spojkou. Je celkově větší a má výkonnější hydrauliku i nový design.

 

Do výčtu letošních novinek je třeba zařadit i kompaktní profesionální sekačku ZD 326

vybavenou systémem Zero Turn s otáčecím rádiem 360 stupňů (nulový poloměr otáčení prakticky na místě). Ta sice mezi vystavenými stroji chyběla, ale uživatelům je již k dispozici. Je vybavena výkonným tříválcovým vodou chlazeným dieselovým motorem (26 koní) a vzhledem ke svým rozměrům jde o dobře ovladatelný a vysoce výkonný stroj. Díky širokým pneumatikám, minimálně poškozujícím porost má optimální stabilitu, zejména ve stoupáních.

Kromě produktů značky Kubota si mohli návštěvníci v prodejních prostorách společnosti Bonas v Milevsku prohlédnout například agregovanou, horizontální půdní frézu a rekultivátor Forigo se sítem na ukládání kamenů, techniku značky Pezzolato, Agrometall či štípač MTD LS 550.

 

Celý článek je otištěn v čísle 7/09 časopisu Komunální technika.

Autor:  Ing. Roman Paleček

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down