10.08.2012 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zametače s inovačními konstrukčními prvky

Naprostou novinkou v segmentu čelních válcových zametačů na českém trhu jsou zametače německého výrobce ADLER Arbeitsmaschinen GmbH & Co. KG z Nordwalde, které představuje výhradní dovozce, firma HS+, Ing. Radek Sláma.

Zametače byly v České republice poprvé představeny letos na veletrhu Techagro v Brně a návštěvníci stánku HS+ byli příjemně překvapeni, co vše se dá ještě na tak jednoduchých zařízeních, jakými jsou čelní válcové zametače, vymyslet. Všechny inovační konstrukční prvky zametačů ADLER usnadňují obsluhu, zlepšují kvalitu zametání a prodlužují životnost zařízení. Kdo si zametač důkladněji prohlédl, konstatoval, že u ADLERa mají obrovské zkušenosti se zametači a dokáží zrealizovat i nápady od zákazníků.

Snadno ovladatelné ručně vedené zametače

Nejmenšími zametači v nabídce jsou ručně vedené zametače HK 5.5 a HK 6.5 s průměrem kartáče 320 mm a pracovními šířkami 750 a 1000 mm. Tyto zametače jsou poháněny spalovacím motorem Honda 5,5 nebo 6,5 PS a kromě pohonu zametacího kartáče hydromotorem disponují také hydropojezdem a diferenciálem. Díky této konstrukci lze plynule regulovat rychlost pojezdu zametače při konstantních otáčkách kartáče. Diferenciál dává zametači vynikající ovladatelnost a manévrovatelnost – zametač lze ovládat „dvěma prsty“. V zimním období zvládne odmetání nízké vrstvy sněhu a pro letní použití ho lze dovybavit sběrnou nádobou i bočním přimetacím kartáčem. V zimě je také možné místo zametacího kartáče nasadit radličku. Jak zametací kartáč, tak radličku lze snadno mechanicky stranově natáčet. Tento zametač je výborným pomocníkem pro úklid např. chodníků nebo různých cestiček a prostranství v obcích, městech a ve firemních areálech.

Pro všechny typy nosičů

Další zametače v nabídce firmy ADLER jsou již nástavbové, vhodné v podstatě na všechny typy nosičů. Nejmenší z rodiny, K-560 s průměrem kartáče 560 mm má volitelný pohon od čelního vývodového hřídele nebo od hydrauliky nosiče. Velmi snadno je zametač přestavitelný na pravý / levý směr otáčení PVH, zrovna tak jako na otáčky PVH 540, 1000 a 2000 ot/min nebo na hydropohon. Zametače jsou nabízeny v šířkách 1350, 1500 a 1800 mm. Disponují velmi tuhou konstrukcí a poměrně nízkou hmotností, takže jsou agregovatelné na malotraktory, kompaktní komunální traktory, kloubové komunální nosiče, ale i na lehká užitková vozidla, tedy na všechny možné nosiče.
Dalším neseným zametačem je K-600 s průměrem kartáče 600 mm a s pohonem od hydrauliky nosiče. Dodává se v šířkách 1500, 1800, 2100, 2400 a 2700 mm a je vhodný pro komunální nosiče, kolové a čelní traktorové nakladače, ale i pro upnutí do čelního nebo zadního tříbodového traktorového závěsu.
Největším a nejrobustnějším zametačem od ADLERa je K-750 s průměrem kartáče 750 mm. Tento zametač je vyráběn v šířkách 2100, 2400 a 2700 mm a je určen pro nejtěžší nasazení s teleskopickými a kolovými nakladači nebo stavebními stroji.

Dokonale kopírují terén

Jak již bylo zmíněno, zametače ADLER disponují mnoha inovačními konstrukčními prvky, vyznačují se robustní samonosnou konstrukcí,. a to je předurčuje pro těžké denní komunální nasazení. Jako jediné zametače na trhu mají všechny kovové díly opatřeny katoforézou a teprve potom vypalovacím lakem nebo zinkem. Díky této povrchové úpravě srovnatelné s povrchovou úpravou nosičů se výrazně prodlužuje jejich životnost.
Unikátním konstrukčním prvkem zametačů ADLER je tzv. 3-D systém kopírování terénu, který spočívá v kyvném uložení upínací desky jak v příčném, tak v podélném směru. Toto uložení umožňuje zametačům kopírovat příčné, ale i podélné terénní nerovnosti a podstatně zlepšuje výsledek zametání.

Zametání s komfortem

ADLER velmi dbá na komfort obsluhy. Proto zkonstruoval jednoduchý systém nastavování výšky zametacího kartáče pomocí dvou kliček se stupnicí. Tyto kličky postačí k nastavování výšky kartáče i při použití sběrné nádoby. Když už jsme zmínili sběrnou nádobu, nesmíme zapomenout na další významný konstrukční prvek s ní související. U zametačů ADLER je sběrná nádoba zavěšena hodně vysoko, což umožňuje také její vysoké vyklopení. Mezi zvednutou nádobou a komunikací tak vzniká dostatečně velká mezera, aby bylo možné zametač použít k volnému odmetání bez nutnosti demontáže sběrné nádoby – tzv. mód pro volné metení. Všechny zametače lze kromě sběrné nádoby s hydraulickým vyklápěním dále volitelně vybavit hydraulickým stranovým přetáčením, bočním přimetacím kruhovým kartáčem a skrápěcím zařízením.
Ohledně technických vymožeností bylo již řečeno hodně. Za zmínku stojí ale také dodací termíny. Firma garantuje velmi krátké dodací termíny, a to celoročně do maximálně dvou až tří týdnů! Milým překvapením jsou i zajímavé ceny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down