06.12.2012 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Absolutním vítězem ekologický dům do extrémních podmínek

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, jejíž iniciátorem v České republice je energetická společnost E.ON, a která je také často nazývána jako udílení ekologických Oskarů, zná svého letošního vítěze. Ceny vítězům jednotlivých soutěžních kategorií předali během finálového večera patroni z řad známých osobností.

V letošním roce se do soutěže zapojilo celkem 165 soutěžících, kteří zaslali své projekty do sedmi kategorií. I letos se projekty šetřící energii ucházely o prvenství v kategoriích: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a Kutil. O absolutním vítězi rozhodla veřejnost hlasováním na internetu a také diváci v sále během finálového večera. Absolutní prvenství v letošním ročníku patří Bohumilu Lhotovi s jeho unikátním otáčivým domem.
Projekt ekologického domu do extrémních podmínek, který zvítězil také v kategorii Kutil, je raritou na celém světě. Jde o otáčivý dům stojící uprostřed kruhového bazénu zapuštěného do betonových základů domu. Díky důmyslnému mechanismu lze místnosti domu natáčet do jednotlivých světových stran. Dům se tak doslova otáčí za sluncem. Navíc je možné ho schovat až dva metry pod zem, takže se v zimě nemusí jeho obyvatelé obávat mrazů. Do zmiňovaného bazénu se napouští voda prohřívaná střešními solárními panely.
Během večera byla udělena také Cena eko energie, která je součástí soutěže nejlepších energeticky úsporných projektů E.ON Energy Globe Award. Smyslem vzniku této ceny je přirozeně podpořit aktivní přístup k ochraně životního prostředí.
V souladu se svou dlouhodobou strategií prosazování ekologie a energetické efektivity se tak společnost E.ON rozhodla ocenit jeden z projektů v kategorii Mládež, konkrétně projekt Střední školy obchodu a služeb v Jihlavě na Využití papírového odpadu, který se dostal do užší nominace letošního kola E.ON Energy Globe Award ČR.

Vítězné projekty jednotlivých kategorií: 

ZEMĚ Ostrovní dům / Ing. Arch. Pavel Fojt (Praha)

OHEŇ Nemocnice Nové Město na Moravě – energetické úspory se zárukou / AB Facility a.s. (Praha)

VODA Projekt vodního hospodářství – Horská chata Kleť / JUDr. Ladislav Faktor (České

VZDUCH Ekologicky vstřícné hotelnictví; společenská odpovědnost a ekologie začíná prvně
u člověka / Hotel ADRIA (Praha)

MLÁDEŽ Komplexní projekt úspor spojený se soutěží o energeticky nejúspornější základní školu
v Praze 13 / ENESA a.s. (Praha)

OBEC 1. místo: Exkurzní centrum kogenerační výroby / Tepelné hospodářství Trhové Sviny, spol. s r. o. (Trhové Sviny)
2. místo: Využití OZE pro zásobování teplem Města Bechyně / ERDING, a. s. (Brno)
3. místo: Úspory energií v obci Kouty / Obec Kouty

KUTIL Ekologický dům do extrémních podmínek / Bohumil Lhota (Zásada)
Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR
E.ON Energy Globe Award ČR je jedno z nejuznávanějších ocenění v oblasti životního prostředí v České republice. Vyznamenává energeticky úsporné projekty, které šetří energii, přírodu, využívají obnovitelné zdroje a celkově přispívají k ochraně životního prostředí.
Přihlásit svůj projekt do soutěže může každý, kdo má v oblasti úsporného hospodaření s energiemi co říci. Je tedy jedno, zda se jedná o podnik, soukromou osobu, nestátní organizaci, obec či školu. Podmínkou je, aby byl projekt již realizován, nebo existoval ve fázi dokončení.

Soutěžní kategorie: • Země: projekty na téma zemědělství, energetické plodiny, stavební materiály, budovy, izolace, pozemní komunikace.
• Oheň: projekty na téma získávání, distribuce a dodávek energie a efektivního využívání energie ve všech oblastech jejího použití, využití obnovitelných zdrojů energie.
• Voda: projekty na téma získávání pitné vody, rozličné využití a možnosti úprav vody, omezení a likvidace odpadních vod, lodní doprava, ochrana podzemních vod.
• Vzduch: projekty na téma ochrany čistoty ovzduší, zlepšení kvality ovzduší ve vnitřních prostorách, optimalizace spalovacích procesů, snížení emisí skleníkových plynů.
• Mládež: projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, které podporují ekologické myšlení mladých a veškeré takové aktivity uskutečněné mládeží či školami.
• Obec: projekty a opatření z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, o které se zasloužila obec.
• Kutil: všechny malé i velké projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, které zpracoval člověk v domácnosti.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down