11.02.2013 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Charakteristikou je výborná obratnost, vysoký výkon a jednoduchý servis

Sloučením dvou městských společností MIHOS a SPORTRELAX vznikla vloni na podzim firma Služby města, s. r. o. Jindřichův Hradec. Jde o společnost ve stoprocentním vlastnictví města do jejíchž povinností spadají jak komunální služby, tak správa městských sportovišť. K zajištění širokého spektra činností je bezpodmínečně nutná profesionální technika. Od listopadu obohatil technický park také multifunkční kloubový nosič JUNGOJET 3500.

Okolo stovky zaměstnanců Služeb města zajišťuje pro město Jindřichův Hradec veškeré prospěšné komunální služby s výjimkou svozu komunálních odpadů.
„Staráme se například o opravy a údržbu komunikací a dopravního značení, zabezpečujeme zimní údržbu komunikací, úklid veřejných prostranství, opravy dětských hřišť, údržbu veřejné zeleně nebo provoz veřejného osvětlení a pečujeme o městský mobiliář. Dále je společnost Služby města Jindřichův Hradec, s. r. o. nájemcem asi 400 hektarů městských lesů, ve kterých hospodaří, a je také provozovatelem městského hřbitova, krematoria, veřejných WC a záchytných kotců pro zatoulané psy. Ve správě má od podzimu také bazén, aquapark a městská sportoviště fotbalovým a zimním stadiónem počínaje a hřištěm s umělou trávou konče,“ seznamuje se základním zaměřením a povinnostmi firmy její jednatel Ing. Ivo Ježek. Zajímavostí je určitě i provoz malé vodní elektrárny Devět mlýnů, který mají Služby města rovněž na starost.

Servis z první ruky

Mezi nejdůležitější činnosti v kompetenci technických služeb patří bezesporu čištění komunikací a chodníků. Chodníků udržují v Jindřichově Hradci 88 kilometrů a vzhledem k jejich šířce a členitosti bylo třeba doplnit strojový park vhodnou obratnou technikou. K jejímu pořízení výrazně pomohlo vypsání dotačního titulu na snížení prašnosti a emisí ve městě Jindřichův Hradec.
„Základní podmínkou výběrového řízení na nový zametací stroj byl požadavek plnění normy PM 10, ovšem nakonec zvítězivší univerzální kloubový nosič JUNGOJET 3500 přesvědčil i v dalších požadavcích. Díky svým rozměrům a snadné manipulovatelnosti může bez problémů uklízet i užší parkové cestičky, stroj zaujal i vysokým sacím výkonem, tichým provozem, příznivou cenou a svojí multifunkčností. Tu po uplynutí pěti let, kdy bude pracovat jako speciální zametací stroj, Služby města určitě využijí. Nosič může velmi dobře vypomoci při zimní údržbě komunikací, v létě se uplatní například s kropicí nástavbou a podobně. Velkým plusem je samozřejmě i jednoduchá údržba, jelikož jde v podstatě o mechanický stroj. Navíc dovozce a dodavatel této techniky, společnost SOME JH, má svůj hlavní stan právě v Jindřichově Hradci a pokud vznikne potřeba větší opravy, je možné situaci řešit opravdu operativně,“ vysvětluje důvody nákupu univerzálního nosiče JUNGOJET technik Služeb města Bc.Petr Dvořák a dodává: „Krom toho se stroji, jež má společnost SOME JH v nabídce, máme již velice bohaté zkušenosti. Tato firma nám v několika posledních letech dodala a spolehlivě servisuje například traktor pracující především v městských lesích, žací stroje se sběrem i s nulovým poloměrem otáčení a její techniku využíváme i při údržbě povrchů sportovišť. A zkušenosti se samotnou dodanou mechanizací i flexibilitou a kvalitou poskytovaného servisu máme jen ty nejlepší.“
V podobném duchu hodnotí byť prozatím krátké provozní zkušenosti i obsluha stroje. „Na opravdu objektivní hodnocení je ještě brzy, i když zkušební jízdy mám již za sebou. Po seřízení stroje jsou ovšem zkušenosti jenom pozitivní. Samozřejmě jsem si musel zvyknout na systém kloubového řízení, ovšem po jeho zvládnutí je manévrovatelnost nosiče vynikající. A i zametací výkon je velmi dobrý. Zvyknout jsem si musel i na systém ovládání, ale vzhledem k tomu, že obsahuje pouze několik ovládacích prvků, nebylo to nic těžkého. Za velkou výhodu pokládám i konstrukci stroje umožňující snadný přístup k motoru, což velice usnadní běžnou údržbu,“ dělí se o dosavadní zkušenosti s obsluhou stroje Václav Medek.

Univerzál pro zimu i léto

Kloubový dvoumístný celoodpružený univerzální nosič s pohonem všech čtyř kol a hydrostatickým systémem pojezdu je díky nízko položenému těžišti velmi stabilní a pohyblivý. Jeho velkou devizou je velice tichý provoz, který umožňuje jeho nasazení při úklidu center měst nebo lázeňských zón. Snadno ovladatelný univerzální stroj je vhodný pro letní i zimní údržbu komunikací. S multifunkčním nosičem je možné agregovat řadu letních i zimních nástaveb, ať již jde o korbu, žací ústrojí, sypač s kartáčem nebo sněhovou radlicí, či kropicí lištu. Jelikož jde o nosič kategorie do 3,5 tuny stačí jeho obsluze řidičské oprávnění skupiny B. Konstrukce mechanického stroje jej předurčuje pro dlouhodobé nasazení v obtížných klimatických podmínkách bez většího rizika poruchy při velmi dobré ekonomice vlastního provozu. Náklady na provoz snižuje i prodloužený servisní interval (500 motohodin).
Pohonnou jednotkou nosiče je čtyřválcový dieselový motor Perkins o výkonu 52 koní při pracovních otáčkách 2000 ot/min. Palivová nádrž má objem 65 litrů a průměrná spotřeba motoru splňujícího normu 97/68/EC Stage IIIA dosahuje pět až šest litrů na motohodinu. Hydraulická soustava je upravena pro ovládání jednotlivých nástaveb. Brzdový systém pracuje s hydraulickými provozními bubnovými brzdami, hydraulickou parkovací brzdu ovládá obsluha ruční pákou z kabiny.
Zametací nástavbu tvoří dva nezávisle ovládané kartáče o průměru 900 mm (lze použít i třetí agresivní kartáč) s pracovním záběrem až 3,1 m a dostatečně široké středové sání, jímž proudí smetky do nerezového zásobníku o objemu 1,4 m³ hydraulicky vysypatelného do výšky 1600 mm. Vodní okruh určený ke skrápění kartáčů pracuje s objemem čisté vody 250 litrů.
Kabina je široká pouze 135 cm, což umožňuje zametání i na užších chodnících. Při zametání obsluha ocení i pravostranné řízení. Dvoumístná bezpečnostní zvukově izolovaná kabina s klimatizací je plně prosklená. Ve vybavení kabiny nechybí například výkonné topení s ventilací, ruční plyn, vzduchem odpružené sedadlo řidiče a ovládací panel pro používané nástavby.

Popisek: Kloubový systém řízení a jeho šířka umožňují stroji práci i na užších cestách a chodnících

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down