11.04.2013 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nářadí pro každý traktor

Traktorové nosiče nacházejí v současné době stále větší uplatnění v komunální sféře. Aby bylo možné traktor v oboru maximálně využít, je třeba jej pro tento účel vhodně upravit

Specialistou na slovo vzatým je v tomto směru rakouská firma Franz Hauer GmbH & CoKG, která se touto problematikou zabývá již přes 50 let. Dlouholeté zkušenosti společně s filozofií firmy, která zní: „Technika a kvalita přivedená k dokonalosti“ byly základem při vzniku unikátního výměnného systému čelního tříbodového závěsu a čelní upínací desky v kombinaci se spodním výztužným rámem traktoru. Na českém trhu ji zastupuje společnost HS+.

Zpevňuje a šetří čas
Právě spodní výztužný rám je důležitým prvkem při komunálním nasazení traktoru (schéma). Jelikož většina těchto strojů není vybavena robustním celorámem, mohlo by při použití čelní radlice dojít k poškození nebo dokonce rozlomení traktoru v místech mezi převodovkou a motorem. Spodní rám fixuje čelní tříbodový závěs nebo upínací desku k zadnímu portálu traktoru, takže ho zpevní a eliminuje nebezpečí rozlomení (viz schéma).
Základ výměnného systému tvoří univerzální upínací bočnice (podle typu traktoru) přišroubované na blok motoru. V těchto bočnicích lze pomocí dvou čepů během několika minut vyměnit tříbodový závěs za upínací desku nebo naopak. Spodní výztužný rám lze pomocí dalších dvou čepů spojit jak s tříbodovým závěsem, tak s upínací deskou (viz snímky).

Nahradí několik strojů

Celý systém firmy Hauer je kompatibilní s konzolemi čelního nakladače. Díky široké paletě pracovních nástrojů Hauer pro čelní nakladače může traktor s tímto příslušenstvím nahradit i několik jednoúčelových strojů.
V sortimentu pracovních nástrojů jsou například různé typy pracovních lopat, paletizační vidle nebo závěsný hák. Velmi zajímavými pracovními adaptéry k čelním nakladačům jsou také vysokozdvižné paletizační vidle a pracovní koš, který dokáže v mnoha případech nahradit vozidlo s pracovní plošinou.
Díky dlouholeté tradici ve výrobě čelních nakladačů a dobrým vztahům s výrobci traktorů dnes firma Hauer nabízí čelní nakladače stejně jako univerzální výměnný systém tříbodového závěsu a upínací desky na všechny známé typy těchto nosičů.

Pro malé i velké

Pro využití traktorů v komunálním sektoru má firma HS+ ve svém sortimentu také kompletní řadu dalších čelních i zadních nástaveb.
V segmentu sněhových radlic jsou to výrobky hned několika renomovaných evropských výrobců – německých firem Adler, Saphir a Fiedler a zmíněného rakouského výrobce Hauer. Sortiment rovných a šípových radlic je určen traktorům o výkonech od 20 do 200 k. Všechny radlice, od nejmenších po největší, mají buď odpružený štít, nebo držáky břitů, což se považuje při komunálním nasazení za nutnost.
Dalším oblíbeným zařízením k traktorovým nosičům jsou válcové zametače, které lze vybavit sběrnou nádobou, přimetacím kartáčem nebo skrápěním pro letní použití. V nabídce je toto nářadí od firem Adler, Saphir a Fiedler, a to s pohonem od předního vývodového hřídele nebo hydraulickým. Vhodné je opět pro všechny možné velikosti traktorů.

Sluší všem nosičům

V zimním období pro odstraňování již vyšší vrstvy sněhu často přicházejí ke slovu sněhové frézy. Ty od německého výrobce Westa se vyznačují kromě vysoké kvality zpracování a vynikajícího výkonu také velmi širokou nabídkou rozměrů a pohonem jak od vývodového hřídele, tak hydraulickým. V podstatě se dá říci, že není nosič, na který by Westa neměla vhodnou sněhovou frézu. Především pro malotraktory jsou vhodné frézy od dánského výrobce Vestas Hydromann.
K zařízením pro zimní údržbu neodmyslitelně patří také sypače vozovek. Zde nelze opomenout velmi široký sortiment od firmy Vestas Hydromann. Nabídka začíná ručně vedenými posypovými vozíky, pokračuje přes malé tažené až po nesené sypače, a to jak samonakládací, tak pevně nesené. Tyto sypače jsou vhodné od malotraktorů přes kompaktní až po velké traktory. Všechny jsou opatřeny duplexním antikorozním systémem – pod základní barvou jsou zinkovány, což je velkou výhodou především u samonakládacích sypačů, kde dochází k otěru laku prakticky denně.
Jak je patrné z výše uvedeného, společnost HS+ je schopna upravit traktor pro komunální použití a současně jej osadit rozmanitými pracovními nástavbami, což byl hlavní cíl při výběru zahraničních partnerů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down