09.06.2023 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky s výhledem do příštích sezón

S časovým předstihem pracují konstruktéři společnosti VARI na technických novinkách, které se postupně objevují na trhu. Tradiční vyráběný sortiment se v posledních letech výrazně změnil, jelikož jej obohatily stroje na elektrický pohon. Nicméně ani vývoj techniky se spalovacími motory se nezastavil, takže si uživatelé mají rozhodně z čeho vybírat a nač se těšit.

„K uvádění nových modelů na trh jsme přistupovali s určitou dávkou opatrnosti. Modely s elektrickým pohonem jsme dva roky zkoušeli a dolaďovali některé technické parametry, které byly u spalovacích motorů již ověřené letitou praxí. Implementace elektromotorů se zdá být poměrně jednoduchou konstrukční záležitostí, ale úspěch se skrývá v detailech a jejich správném sladění. Bylo třeba přizpůsobit ovládání a regulaci strojů, možná paradoxně si zvyknout na téměř neslyšný provoz a brát ohledy na rozdílnou charakteristiku výkonu spalovacích a elektrických motorů. Je například třeba počítat s tím, že elektromotor pracuje prakticky okamžitě s ideálním točivým momentem, jeho charakteristika je stabilnější, což se pozitivně projeví kupříkladu při sečení travního porostu s různou hustotou, při štěpkování dřevní hmoty odlišné kvality a podobně. Technické novinky budeme na trh uvádět postupně, některé jsme již představili a další se objeví ve výrobním programu s výhledem přibližně dvou let,“ říká Tomáš Belinger, obchodní ředitel akciové společnosti VARI.

Mezistupeň ke strojům s hydrostatem

Jako vhodný doplněk výkonnějších traktorů či žacích strojů s hydrostatickým systémem pojezdu jsou koncipovány nové modely bubnové sekačky, mulčovače a zametacího kartáče s mechanickou kompaktní převodovkou 4 + R s integrovanou patentovanou automatickou uzávěrkou diferenciálu ADL. Na vývoji nového typu převodovky se společnost VARI přímo podílela, a převodovka je zde také kompletně montována, právě s výhledem její integrace do strojů střední výkonové třídy. „Dosud jsme používali tuto mechanickou převodovku bez uzávěrky diferenciálu, nová kompaktní převodovka poskytuje uživateli vyšší komfort a pohodlí, protože uzávěrka pracuje zcela automaticky. To ocení obsluha například při práci na svazích, kdy stroj spolehlivě drží směr po vrstevnicích a správnou linii sečení. Výrobně i servisně je tento typ převodovky jednodušší než hydrostat, je mechanicky odolnější (u hydrostatu klesá v letní sezóně účinnost při vysokých teplotách, zatímco mechanická převodovka nemusí řešit dodatečné chlazení) a přitom poskytuje dostatečné spektrum využitelných pojezdových rychlostí (4+R) pro ručně vedené stroje,“ popisuje Tomáš Belinger.

S novou převodovkou s automatickou uzávěrkou diferenciálu bude osazena bubnová sekačka BDR-720 ADELA PRO, mulčovač HURRICANE F-590 PRO a zametací kartáč CB-1000 PRO.

Pohonnou jednotkou bubnové sekačky BDR-720 ADELA PRO je benzínový motor Honda GCV 200 splňující emisní normy Euro V. Žací disk se čtyřmi noži pracuje se záběrem 70 cm.  Stroj s nízkým těžištěm a širokým rozchodem velkých 8“ kol s vynikající adhezí má lisované šasi. Jeho řídítka jsou stranově i výškově nastavitelná s antivibračním členem. Stroj se velice dobře pohybuje i v náročném terénu a uveze obsluhu na připojené odpružené Sulce. 

Mulčovač HURRICANE F-590 PRO je poháněn motorem Kohler Command Pro CV224 o výkonu 7,75 k. Výška sečení je nastavitelná od 4 do 9 cm a stroj zvládne i zpracování náletových dřevin do průměru jednoho centimetru. Výška řídítek je nastavitelná v šesti polohách. Stejně jako bubnová sekačka ADELA je mulčovač vybaven provozní a parkovací brzdou a závěsem pro sulku.

Obdobný princip konstrukce šasi a polohovatelných řídítek využívá také zametací kartáč CB-1000 PRO poháněný benzínovým motorem Honda GCV 200. Zametací kartáč s pracovním záběrem 100 cm je stranově nastavitelný z místa obsluhy, nabízí dvě rychlosti metení a celoroční použití. K příslušenství tohoto stroje patří sběrací box, antiprachová plenta, odhrnovací radlice a řetězy.*

1 - Mulčovač HURRICANE F-590 PRO je vybaven mechanickou kompaktní převodovkou 4 + R

2 - Zametací kartáč CB-1000 PRO s pracovním záběrem 100 cm je stranově nastavitelný z místa obsluhy

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down