05.10.2022 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čtyři stroje stejné značky se vhodně doplňují

Již třicet let působí na trhu společnost ELMON a nabízí své služby především v oborech elektro, voda, plyn a topení. Firma se sídlem v Broumově a pobočkou v Dobrušce se sice věnuje hlavně těmto uvedeným činnostem, takže by málokdo hledal v jejím strojovém parku techniku z produkce německé značky AS Motor. Nicméně opak je pravdou. Společnost vlastní hned čtyři různé typy strojů vhodných na údržbu zeleně.

Společnost působící ve stavebnictví zaměstnává zhruba 50 pracovníků a kromě svého primárního zaměření se věnuje také péči o krajinu. „Měli jsme zhruba dva hektary pozemků, o které se staral místní zemědělec. Když tuto činnost ukončil, bylo potřeba pozemky dále udržovat. K původním plochám jsme přikoupili další a pořídili menší stádo ovcí. Jak šel čas, udržovaných hektarů ještě přibylo a bylo nutné rozšířit i technický park. Větší plochy sečeme samozřejmě speciálním žacím strojem pracujícím v agregaci s traktorem, ale je spousta míst, kam se tato mechanizace nedostane. Proto jsme se rozhodli k nákupu techniky, s jejíž pomocí budeme moci udržovat hlavně okraje pozemků kolem oplocení a lesa a která nám pomůže při péči v někdy extrémně svažitém terénu,“ vysvětluje Petr Moravec, jednatel společnosti ELMON.

Všechny stroje mají svoje přednosti i omezení

Zřejmě největší penzum práce odvádí při péči o krajinu ze strojů AS Motor mulčovací traktorová sekačka AS Sherpa 4WD s pohonem všech kol. Tu vhodně doplňuje ručně vedený kladívkový mulčovač AS 901 SM a menší ručně vedený stroj AS 53 a žací stroj se sběrem AS 480/4T MK. „Pro každý z uvedených modelů se najde uplatnění. S traktorovou sekačkou Sherpa pečujeme především o svažité pozemky tam, kde je možné jezdit kolmo na vrstevnice. Kladívkový mulčovač využíváme v těžkém terénu při jízdě po vrstevnicích i při odstraňování náletových dřevin a podobně. Na dočištění okrajů pozemků se zase často hodí dva menší modely. Výhodou je, že všechny čtyři stroje se vejdou na jeden vlek zapřažený za osobním automobilem. Transport tedy není složitý a při práci si mohu vždy zvolit stroj, který se jeví jako nejvhodnější varianta,“ popisuje Petr Moravec.

Jak uvedl, údržba pozemků probíhá většinou dvakrát za sezónu a kladívkový mulčovač již slouží více než deset let. „Díky tomu, že větší plochy obhospodařujeme jinou technikou, nemají stroje AS Motor takové vytížení jako například v provozech technických služeb, kde bývají v sezóně v každodenním zápřahu. Nicméně nám při vhodné kombinaci a jejich výběru velice usnadňují a hlavně urychlují práci. Fungují výborně, spokojen jsem i se spotřebou pohonných hmot a zásadní technické závady se neobjevily. Na pravidelný servis vozím všechny stroje přímo k dodavateli, společnosti Unikont Group a i s touto spoluprací jsem naprosto spokojen. Pochopitelně stejně jako s jakoukoliv jinou technikou je třeba se s těmito stroji sžít. Sherpu se mi například podařilo při otáčení na hraně kopce převrátit, ale šlo o moji chybu a nezkušenost, která by se již neměla opakovat. Při vhodném výběru na určitou práci jde o pomocníky k nezaplacení,“ hodnotí Petr Moravec dlouholeté zkušenosti se stroji AS Motor.

Více v časopisu Komunální technika 10/2022.*

1 - Všechny čtyři stroje se vejdou na jeden vlek zapřažený za osobním automobilem

2 – Nejvíce využívaným strojem je mulčovací traktorová sekačka AS Sherpa

3 – Sherpa při péči o zeleň v blízkosti oplocení pastvin

4 – Ve svažitém terénu je stroj jako doma

5 – V hůře přístupných lokalitách a při likvidaci náletových dřevin se uplatní kladívkový mulčovač AS 901 SM

6 - Stroj se pohodlně ovládá pomocí čtyř pák

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down