Graffiti je třeba odstraňovat účinně a rychle

Již osmnáct let nabízí společnost Komwag, podnik čistoty a údržby města, a. s., jako jednu z poskytovaných služeb odstraňování graffiti a čištění fasád. S touto činností začala firma v Městské části Prahy 2, ale v průběhu let se okruh zájemců postupně rozrůstá.

„Graffiti jsme začínali původně odstraňovat na patnácti domech v majetku Městské části Prahy 2, nyní v této lokalitě čistíme již přes 850 objektů. Uvedená městská část je pro nás stále dlouhodobě nejdůležitějším partnerem, ale velkou zakázku na odstraňování graffiti jsme získali i v Praze 5, pracovali jsme pro správu železnic, čistíme i památkově chráněné objekty a působíme i na Pražském hradu. Svoje služby nabízíme i dalším menším městům. Zájem by určitě byl, jen někdy naráží na nedostatek finančních prostředků,“ říká místopředseda představenstva akciové společnosti Komwag Ing. Jan Petružálek.

Rozhodují zkušenosti

Technologie odstraňování graffiti je poměrně jednoduchá, nicméně její správné používání vyžaduje praktické zkušenosti. „K odstraňování graffiti používáme vysokotlaké myčky wap, horkou vodu a pochopitelně nemohou chybět ani chemické přípravky. Právě s těmi je třeba se naučit pracovat a používat je správně podle vlastností ošetřovaných povrchů. Personál přímo v terénu kombinuje zkouškou zjištěné informace o povrchu (typ omítky, fasádní barvy, stupeň poškození atd.) a kvalitě barev a rozhodne o kombinaci tlaku a teploty vody i použití chemikálií společně s technologickým postupem. Z letitých zkušeností jasně vyplývá, že čím dříve graffiti odstraníme, tím větší je šance, že ošetřený povrch příliš neutrpí a nastříkané barvy se do něj nevpijí,“ vysvětluje Jan Petružálek.

Jak poznamenal, než se společnost Komwag rozhodla začít s odstraňováním graffiti, navštívili její zodpovědní pracovníci zahraniční města ve Velké Británii a Švédsku, kde získali potřebné znalosti. „Nicméně důležitá je praxe. Za těch necelých dvacet let již víme, které lokality sprejery nejvíce lákají a kde tedy bude potřeba být ve střehu. Zrovna v nedávné době otevřela Praha 2 nové dětské hřiště a některé jeho plochy sprejery přitahovaly. Bylo proto třeba graffiti co nejrychleji odstraňovat. Po určité době alespoň někteří sprejeři ve svém zbytečném úsilí poleví,“ popisuje Jan Petružálek.

O odstraňování graffiti se starají tři dvoučlenné pracovní čety. „Výhodou je, že jde o velice flexibilní službu. Postačí auto s valníkem, na který se vejde příslušná technologie, tedy nádrž s vodou a vysokotlaký čistič pokud možno s dostatečně dlouhou hadicí. Graffiti odstraňujeme přes den, tlakový čistič je přeci jenom hlučný, ale výsledek zásahu je okamžitě vidět. Čety pracují na odstraňování graffiti denně, jediným omezením je v zimních měsících teplota blížící se k bodu mrazu,“ doplňuje Jan Petružálek.

Majitelé objektů, kteří z nich chtějí graffiti odstranit, mají několik možností. S firmou mohou uzavřít dlouhodobou smlouvu a o víc se už nestarat. V rámci měsíčního poplatku firma objekt ohlídá a oznámení o případném zásahu dostane majitel i s příslušnou fotodokumentací. Pravidelné odstraňování graffiti probíhá ve velmi krátkých časových lhůtách. Další variantou je jednorázová objednávka a třetí možností bývá například v menších městech celoplošná čisticí akce. Toto řešení není ovšem dokonalé, jelikož objekty, na kterých se graffiti vyskytují, potřebují dlouhodobou péči a určitý systém ochrany.    

 

Projekt Dvojka proti graffiti

V roce 2010 se společnost Komwag zapojila do projektu Městské části Praha 2 týkajícího se odstraňování graffiti na soukromých i obecních domech. Na tomto projektu již participovalo od roku 2010 téměř 300 obecních domů, 40 školských zařízení a parkových domů a přes 350 domů soukromých majitelů. O domy přihlášené do projektu je pravidelně pečováno tak, aby se na nich neobjevovalo žádné graffiti. Zájemce o zařazení do programu musí splnit pouze několik základních podmínek. „Účastník (majitel objektu) musí před zařazením do antigraffiti programu uvést omítku do výšky zhruba třech metrů do takového stavu, aby umožňovala případný zásah v podobě antigraffiti nátěrů. Po podepsání příslušné smlouvy se už dále nemusí o nic starat a ani nic platit, jen apelujeme na včasné ohlášení potřeby zásahu, abychom mohli včas reagovat,“ upozorňuje Jan Petružálek.*  

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down