Světová premiéra plně elektrického nakladače

Společnost Doosan Bobcat představila svůj nový, plně elektrický kompaktní pásový nakladač Bobcat T7X. Stalo se tak na veletrhu CES® 2022 v Las Vegas v USA, který je nejvýznamnější technologickou událostí na světě.

Jedná se o první stroj svého druhu, který je plně elektrický a nabízí z toho plynoucí výhody, jako je eliminace hydraulických systémů a součástí či vibrací. Má nulové emise a jeho provoz je celkově čistší a tišší.

Nakladač získal hned dvě ceny CES 2022 za inovace v kategoriích Vehicle Intelligence & Transportation a Smart Cities. Byl vyvinutý pro severoamerický trh, ale komerční potenciál má i v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky (EMEA).

Lídři v inovacích

Scott Park, prezident a CEO firmy Doosan Bobcat, uvádí: „Společnost Doosan Bobcat stojí v čele inovací. Jsme hrdí na to, že se strojem T7X můžeme debutovat v oblasti plně elektrické technologie. Chceme pomoci zákazníkům maximalizovat produktivitu s důrazem na ekologickou udržitelnost. I nadále se zaměřujeme na poskytování takových řešení a produktů, které lidem umožní vykonat víc práce a zlepšit životní prostředí.“

První plně elektrický kompaktní pásový nakladač na světě s bateriovým pohonem byl zkonstruovaný tak, aby byl od základu produktivnější, tišší s vysokým točivým momentem a výkonnější, než kdy byl kterýkoli pásový nakladač s naftovým motorem – a to vše při současném snížení emisí uhlíku.

„Novinka je technologickým úspěchem pro Bobcat i celý průmysl,“ sděluje Joel Honeyman, viceprezident pro globální inovace společnosti Doosan Bobcat a dodává: „Rozhodli jsme se vyrobit plně elektrický stroj disponující výkonem, který dříve nebyl možný.“

V komentáři k budoucím plánům pro oblast EMEA Vijay Nerva, vedoucí pro inovace Doosan Bobcat v tomto regionu, uvádí: „Model T7X byl sice vyvinutý pro severoamerický trh, reaguje však na globální potřeby a výzvy. Letos plánujeme interní testování a shromažďujeme zpětné vazby od zákazníků v různých zemích regionu EMEA, abychom lépe porozuměli jejich potřebám a mohli vyhodnotit komerční potenciál.“

Pokročilá technologie

Tradiční hydraulika byla u stroje Bobcat T7X kompletně nahrazená elektrickým hnacím systémem, který se skládá z elektrických válců a elektromotorů, což znamená prakticky nulový objem kapalin. Nakladač využívá jen necelý jeden litr ekologicky šetrné chladicí kapaliny ve srovnání s přibližně 216 litry kapalin v ekvivalentním dieselovém (hydraulickém) modelu. Plně elektrická platforma umožňuje okamžitý výkon a špičkový točivý moment, který je k dispozici při všech provozních otáčkách. Obsluha již nemusí čekat, až standardní hydraulický systém nahromadí potřebnou energii.

Model T7X pracuje s nulovými emisemi, sníženou hlučností a vibracemi. Umožňuje tichý a efektivní provoz v místech, pro která platí omezení hluku. Uvnitř budov výrazně snižuje hladinu akustického tlaku a zlepšuje pracovní prostředí. Může také výrazně snížit denní provozní náklady, pokud vezmeme v úvahu nižší roční náklady na údržbu a eliminaci motorové nafty, motorového oleje, kapaliny DEF a hydraulických dílů.

Srdcem stroje T7X je výkonná lithium-iontová baterie o výkonu 62 kW. Jedno nabití dokáže zajistit práci po dobu až čtyř hodin nepřetržitého provozu nebo celý den při přerušovaném používání (spotřeba se liší podle typu práce). Inteligence systému řízení spotřeby je naprogramovaná tak, aby rozpoznala, kdy narůstá zatížení a aby automaticky snižovala výkon, když není potřebný. Cílem je udržovat nízkou celkovou spotřebu energie a prodloužit provozuschopnost stroje.

Elektrický závazek

Nakladač T7X bude zpočátku k dispozici pouze na severoamerickém trhu, ale Bobcat má v úmyslu jej v budoucnu rozšířit i do dalších regionů. Na tiskové konferenci CES Media Days oznámila společnost Doosan Bobcat NA (Severní Amerika) strategické partnerství se Sunbelt Rentals, přední společností zabývající se pronájmem zařízení s více než 1025 pobočkami v Severní Americe a se silným zastoupením v Evropě, především ve Velké Británii, Německu a Francii.

Prostřednictvím partnerství se Sunbelt Rentals zavázal k významné investici do velkého vozového parku v Severní Americe sestávajícího se z elektrických nakladačů Bobcat T7X a kompaktních rypadel na stejný pohon. Firma se stane první americkou půjčovnou, která zpřístupní zákazníkům technologii bateriového pohonu od společnosti Bobcat.*

Foto archiv/Bobcat

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down