07.07.2022 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komentář: Na skládkách stále končí energeticky využitelný odpad

Přestože se u nás problematika ukládání odpadů na skládky řeší na legislativní úrovni přibližně od roku 1999 a v posledních letech se na ni soustředí víc pozornosti, je skládkování stále nejrozšířenější formou nakládání s odpady.

V roce 2020 v ČR skončilo okolo 49 % veškerého komunálního odpadu právě na skládkách. Značnou část tvoří biologicky rozložitelný odpad (BRO). Místo toho, aby se využíval v energetických zařízeních, zbytečně přispívá k produkci metanu, a nejen to. Bioodpad způsobuje nestabilitu skládek, značně navyšuje jejich kapacitu, a tím snižuje jejich životnost jako celku.

Produkce odpadu meziročně stoupá, čímž v současné situaci roste i jeho množství na skládkách. Jejich kapacity nejsou nevyčerpatelné, proto je potřeba zaměřit se na odpadovou legislativu, ve které zaostáváme za zbytkem Evropy. To dokládá i nedávné zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které odhalilo zásadní problémy v nakládání s odpady. A rozhodně k tomu nepřispívá ani oddálení zákazu skládkování recyklovatelných a využitelných odpadů na rok 2030. Zlepšení totiž nenastane ze dne na den, ale je to dlouhodobý proces, s nímž je potřeba začít již dnes.

Loni se v ČR energeticky využilo pouze 15 % z celkové produkce komunálního odpadu. Ročně se zde vyprodukuje okolo dvou milionů tun BRO. Z takového množství bychom dokázali získat asi 100 milionů m3 biometanu, což odpovídá spotřebě plynu v téměř 67 tisících domácnostech. K tomu je zapotřebí i podpůrná legislativa, dotace nebo provozní podpora pro bioplynové stanice (BPS).

Většina tuzemských BPS je zemědělských, jejichž vstupní surovinou je zejména cíleně pěstovaná biomasa. Ty z mého pohledu nejsou příliš dlouhodobě udržitelné; například i s ohledem na rostoucí potřebu využití půdy pro účely potravinové produkce.

Důležité a nutné je proto soustředit se na zpracování BRO, který produkuje každý z nás, a tato surovina má velký energetický potenciál. Některé ze zemědělských BPS lze přebudovat na „odpadářské“ s následnou výrobnou biometanu. K tomu jsou potřeba již zmíněné legislativní kroky. S těmi se naštěstí již začíná, ale stále jsou ve fázi návrhů.

Řešením je tedy co nejdřív zpřísnit skládkování a uvést v platnost podpůrnou legislativu pro výrobny biometanu. Je nutné, aby úzce spolupracoval energetický a odpadový sektor společně s městy i obcemi.*

Tomáš Voltr, výkonný ředitel Energy financial group

Foto archiv společnosti

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down